Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες όλου του κόσμου για τη γρίπη των χοίρων. Οι νεκροί στο Μεξικό έχουν ανέλθει στους 103, ενώ συγκαλείται επειγόντως σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, σύσκεψη που πραγματοποιείται από το περασμένοι Σάββατο, οπότε και πήρε παγκόσμιες διαστάσεις η κρίση στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Οι ελληνικές υπηρεσίες καθόρισαν τις διαδικασίες κλινικοεργαστηριακής διερεύνησης και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών και διατυπώθηκε ο ορισμός του κρούσματος. Οδηγίες αποστάλθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Τα μέτρα, που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί, είναι τα εξής:

  • Καθορίστηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των ταξιδιωτών από τις προσβεβλημένες περιοχές προς Αθήνα, σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τις προσβεβλημένες περιοχές.
  • Διαμορφώθηκαν οι επιστημονικές οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από τις προσβεβλημένες περιοχές, η διανομή των οποίων ξεκινά αύριο.
  • Καθορίστηκε το νοσοκομείο Αναφοράς για διάγνωση και αντιμετώπιση υπόπτων περιστατικών.

Με εντολή του υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από επικοινωνία μας με την ελληνική πρεσβεία στην πόλη του Μεξικού και συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών, αποστέλλεται άμεσα φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για το προσωπικό τόσο της πρεσβείας όσο και την εκεί ελληνική κοινότητα.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το ΕΚΕΠΥ, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και παρακολουθούν στενά το θέμα.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339.

Ο ιός

Ο ιός Α (Η1Ν1) περιέχει τέσσερα γενετικά στοιχεία, δηλαδή τον βορειοαμερικανικό ιό γρίπης των χοίρων, τον βορειοαμερικανικό ιό γρίπης των πτηνών, ιό ανθρώπινης γρίπης και ιό γρίπης χοίρων ευρωασιατικής προέλευσης.

Η μόλυνση ανθρώπων με τον ιό γρίπης των χοίρων καταγράφεται περιστασιακά και σε ανθρώπους. Στην Ευρώπη, έχουν αναφερθεί 17 κρούσματα από το 1958, ενώ στις ΗΠΑ υπήρξε μία έξαρση το 1976. Ο νέος υπότυπος του ιού, ωστόσο, δεν έχει απομονωθεί ξανά στο παρελθόν.

Οι άνθρωποι μολύνονται κυρίως μετά από κοντινή επαφή με τους χοίρους, αλλά η μετάδοση του νέου ιού γίνεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με εκείνα της εποχικής γρίπης, δηλαδή πυρετός, συμπτώματα από το αναπνευστικό και διάρροια.

Η πρόληψη αφορά τους ταξιδιώτες σε χώρες ‘υψηλού κινδύνου’, καθώς και όσους έρχονται σε επαφή με μολυσμένα άτομα. Οι ταξιδιώτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νοσούντες. Όταν νοσούμε οι ίδιοι, πρέπει να μένουμε σπίτι και να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Πολύ χρήσιμο είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ενώ αποτελεσματικά είναι και τα μαντιλάκια με αλκοόλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας
Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ και ΒΙΑΝΕΞ θωρακίζουν τον Έλληνα φαρμακοποιό