Ο Π.Ο.Υ αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον ιό της γρίπης των χοίρων από 3 σε 4, αγωνιζόμενος ταυτόχρονα να περιορίσει το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης το οποίο περνά τα σύνορα έχοντας αφαιρέσει περισσότερες ζωές στο Μεξικό.

ΟΙ Η.Π.Α προετοιμάζονται για τα χειρότερα, αν και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς.

Με τη γρίπη των χοίρων ήδη να έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 4 ακόμα χώρες οι κυβερνήσεις παγκοσμίως προσπαθούν να λάβουν μέτρα χωρίς να γνωρίζουν πόσο εκτείνεται η απειλή.

Στην παρούσα φάση ο περιορισμός δεν είναι εφικτός, δήλωσε ο Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, ο οποίος χθες αύξησε το επίπεδο συναγερμού.

Το Μεξικό, στο οποίο οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 50% χθες φθάνοντας στους 152, ενδεχομένως είναι το σημείο από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές σημείο.

Ακόμα δεν είναι σαφές πού συνέβη το πρώτο περιστατικό καθιστώντας αδύνατο τον εντοπισμό του σημείου από το οποίο ξεκίνησε το ξέσπασμα της νόσου.

Ο Π.Ο.Υ αύξησε το επίπεδο συναγερμού στο 4, που σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο έχοντας προκαλέσει εστία σε τουλάχιστον μια χώρα.

Πενήντα περιστατικά-όχι μοιραία και τα περισσότερα σε ήπια μορφή-επιβεβαιώθηκαν στις Η.Π.Α. Παγκοσμίως επιβεβαιώθηκαν 79 περιστατικά, από τα οποία 6 στον Καναδά, ένα στην Ισπανία και δυο στη Σκοτία. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν 13 ύποπτα κρούσματα και από ένα ύποπτο στη Γαλλία και το Ισραήλ.

Εκτός από την ανησυχία υπάρχουν και καλά νέα. Ο αριθμός νέων περιστατικών που ανακοινώθηκε από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του Μεξικού μειώθηκε τις προηγούμενες 3 ημέρες, από 141 το Σάββατο, σε 119 την Κυριακή και 110 τη Δευτέρα.

Στο Μεξικό πολλοί κάτοικοι φορούν μάσκες, αν και σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης νόσων των ΗΠΑ, οι περισσότερες παρέχουν μικρή προστασία. Πολλά θύματα είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, όχι οι ηλικιωμένοι ή οι νέοι που συνήθως υπέκυπταν στον ιό της γρίπης μέχρι τώρα.

Εκτός του Μεξικού δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μέχρι τώρα.

Θα χρειαστούν ενδεχομένως 4 έως 6 μήνες πριν γίνει διαθέσιμη η πρώτη παρτίδα εμβολίων, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Ορισμένα φάρμακα κατά της γρίπης είναι αποτελεσματικά όταν νοσήσει κάποιος.

'Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ, μέχρι τώρα στις Η.Π.Α ο ιός φαίνεται ηπιότερος από αυτόν του Μεξικού. Μόνο ένας άνθρωπος νοσηλεύεται. Ωστόσο,  δεν θέλει να φανεί υπερβολικά καθησυχαστικός.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι οι καθημερινές προφυλάξεις, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, να προφυλάσσεται κάποιος από το βήχα και το φτάρνισμα και η αποφυγή της εργασίας ή του σχολείου όταν κάποιος δεν αισθάνεται καλά, σημειώνει ο αξιωματούχος του Π.Ο.Υ.

Ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ Peter Cordingley απέκλεισε τα αεροπορικά ταξίδια ως εύκολο τρόπο εξάπλωσης του ιού σημειώνοντας ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του Π.Ο.Υ μέχρι 500.000 άνθρωποι βρίσκονται σε αεροπλάνα οποιαδήποτε στιγμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο