Την προσοχή όσων πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της ‘γρίπης των χοίρων’, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) έχουν αναφερθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις περιοχές California (San Diego county, Imperial county), Texas (Guadelupe county), Ohio (Lorain county), Kansas (Dickenson county), New York (Queens) αναφέρονται 40 κρούσματα.

Στο Μεξικό (Baja California Norte, Mexicali, San Luis Potosi, Oaxaca, πόλη του Μεξικό) αναφέρονται 26 κρούσματα και 7 θάνατοι, στον Καναδά αναφέρονται 6 κρούσματα και στην Ισπανία αναφέρεται 1 κρούσμα.

Οι ταξιδιώτες πρέπει να φροντίζουν για τα εξής:

Πριν το ταξίδι

Να κάνουν το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, επειδή το Μεξικό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της περιόδου της κοινής εποχικής γρίπης.

Να παρακολουθούν συνεχώς τις διεθνείς εξελίξεις στο θέμα της ‘γρίπης των χοίρων’ από τους διεθνείς και τοπικούς οργανισμούς Δημόσιας Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το διαδίκτυο (http://www.cdc.gov),  (http://www.ecdc.europa.eu/), (www.who.int/en), (www.keelpno.gr).

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα υγιεινής, όπως:

  • Να κάνουν προσεκτικό πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι ή καθαρισμό των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα.
  • Να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φτερνίσματος.
  • Να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και τη χειραψία, για πρόληψη διασποράς μικροβίων.
  • Να αποφεύγουν την επαφή με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.
  • Να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και τις περιοχές εκτροφής χοίρων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια και να αναβάλετε την επιστροφή σας μέχρι να γίνετε καλά.

Για τους ταξιδιώτες από τις περιοχές με κρούσματα της ‘γρίπης του Χοίρου’ συστήνονται τα εξής:

  • Παρακολούθηση της υγείας σας για 7 μέρες μετά την άφιξη σας από προσβεβλημένες περιοχές.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης ή άλλων συμπτωμάτων από το αναπνευστικό στο διάστημα αυτό θα πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι σας και να απευθυνθείτε άμεσα στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για οδηγίες στα τηλέφωνα 210- 5212054, 210-5222339. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρετε στο ιστορικό σας πληροφορίες για το ταξίδι σας.

Οι παραπάνω οδηγίες μπορεί να τροποποιηθούν, καθώς η ‘γρίπη του χοίρου’ σε ανθρώπους εξαπλώνεται.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα