Από την Αίγυπτο, όπου αποφασίστηκε η σφαγή όλων των 300.000 χοίρων έως την αναστολή πτήσεων προς το Μεξικό, ο πλανήτης λαμβάνει μέτρα κατά της γρίπης των χοίρων.

Η Αίγυπτος αποφάσισε τη σφαγή όλων των χοίρων, παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα αυτά βοήθησαν στην εξάπλωση της νόσου. Η Βρετανία, στην οποία έχει κάνει την εμφάνισή του ο ιός, θα προμηθευτεί 32 εκατ. μάσκες. Στις Η.Π.Α ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα 132.000 σχολεία της χώρας μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να κλείσουν.

Στην Πόλη του Μεξικού, με 20 εκατ. κατοίκους, όλα τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα νυχτερινά κέντρα και τα δημόσια θεάματα έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Η κυβέρνηση του Μεξικού ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και από τις επιχειρήσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους για 5 μέρες.

Σε αεροδρόμια, από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έως την Ελλάδα και την Τουρκία θερμικές κάμερες ελέγχουν τους επιβάτες για τυχόν ύπαρξη πυρετού.

Τέτοια μέτρα λαμβάνονται αν και ειδικοί δηλώνουν ότι πολλά από αυτά δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση της νόσου. Ο Joerg Hacker, πρόεδρος του Ινστιτούτου Robert Koch της Γερμανίας, δήλωσε ότι από επιστημονικής άποψης, κάθε ιός συμπεριφέρεται διαφορετικά και στην παρούσα φάση το κυρίαρχο θέμα είναι να γνωρίσουμε τον ιό και πώς δρα.

Στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν 3 κρούσματα, η αεροπορική εταιρία Lufthansa δήλωσε ότι από σήμερα θα υπάρχει γιατρός στις πτήσεις της προς Μεξικό.

Οι ειδικοί το θεωρούν σωστό μέτρο, καθώς οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σε επιβάτες που δεν αισθάνονται καλά και να εντοπίσουν κάποιον που ενδεχομένως θα νοσήσει.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ήταν αποτελεσματικοί το 2003, όταν ξέσπασε ο SARS στην Ασία, επειδή η νόσος αυτή μπορεί να μεταδοθεί μόνο από ασθενείς που ήδη έχουν δείξει συμπτώματα. Στη γρίπη, αντίθετα, η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 24 ώρες έως 4 μέρες, δηλαδή συνήθως μπορούν οι άνθρωποι να την μεταδώσουν και πριν εμφανίσουν συμπτώματα.

Αξιωματούχοι υγείας δεν γνωρίζουν αρκετά έως τώρα σχετικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων για να ανακοινώσουν ποια είναι η ακριβής περίοδος επώασης αλλά αν είναι παρόμοια με τη συνήθη γρίπη, οι άνθρωποι πιθανόν θα τη μεταδίδουν πριν νοσήσουν.

Ο Dr. Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ θεωρεί πως από διεθνή σκοπιά, το κλείσιμο των συνόρων και οι περιορισμοί στα ταξίδια θα έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, όπως θα έχει και η σφαγή των χοίρων.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων χώρων, με τον περιορισμό των μαζικών συγκεντρώσεων κόσμου μπορεί να αποτελέσει τρόπο περιορισμού της νόσου.

Στο Χονγκ Κόνγκ απολυμαίνουν τις δημόσιες τουαλέτες κάθε δυο ώρες, για να βελτιώσουν τις συνθήκες υγιεινής.

Ωστόσο ειδικοί δεν θεωρούν βέβαιο ότι η απολύμανση των δημοσίων χώρων θα σταματήσει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η επικεφαλής του Π.Ο.Υ, Margaret Chan, θεωρεί ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε ακόμα και για τα φιλιά στο μάγουλο, που σαν χαιρετισμός είναι δημοφιλής σε διάφορες χώρες.

Κυβερνήσεις σε διάφορες χώρες έχουν μοιράσει μάσκες αν και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται από το Κέντρο Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ και άλλους φορείς. Ορισμένοι γιατροί προειδοποιούν ότι οι μάσκες μπορεί να είναι και επιβλαβείς τελικά, οδηγώντας τους ανθρώπους που τις φορούν σε απερίσκεπτη συμπεριφορά, όπως το να βρίσκονται σε μέρη με πλήθος και να παραμελούν το πλύσιμο των χεριών.

Στο Μεξικό οι θάνατοι από τον ιό της γρίπης των χοίρων έφθασαν τους 168. Νοσούν 99 άνθρωποι στο Μεξικό, όπου τα ύποπτα περιστατικά είναι 2.955, 120 στις Η.Π.Α, 19 στον Καναδά, 13 στην Ισπανία, 8 στη Βρετανία, 3 στη Γερμανία και Νέα Ζηλανδία, 2 στο Ισραήλ, ένα στην Ελβετία, όπως στην Αυστρία και την Ολλανδία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας