Τεξανή που είχε προσβληθεί από τη νέα γρίπη πέθανε, αποτελώντας τον δεύτερο θάνατο που σημειώνεται εκτός Μεξικού, όπου η επιδημία φαίνεται πως εξασθενεί.

Αξιωματούχοι Υγείας δήλωσαν ότι η έξαρση φαίνεται να επιβραδύνεται στη χώρα που επλήγη χειρότερα από τον ιό, αλλά για την Ευρώπη ο Π.Ο.Υ έδωσε διαφορετική εικόνα.

Στην Ευρώπη ο ιός ακόμα εξαπλώνεται και τα εργαστήρια του Π.Ο.Υ επιβεβαίωσαν περισσότερα περιστατικά στη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 1.516, σε 22 χώρες. Ο Π.Ο.Υ επιβεβαίωσε 822 περιστατικά και 29 θανάτους στο Μεξικό και 403 περιστατικά και ένα θάνατο στις Η.Π.Α.

Στα νούμερα αυτά περιλαμβάνεται ο θάνατος ενός παιδιού στο Τέξας την περασμένη εβδομάδα αλλά όχι ο δεύτερος θάνατος που σημειώθηκε στις ΗΠΑ και αφορά 30χρονη που έπασχε από χρόνια προβλήματα υγείας.

Ειδικοί προέβλεψαν ότι η νέα γρίπη θα εξαπλωθεί και αναπόφευκτα θα προκαλέσει το θάνατο ορισμένων ανθρώπων όπως η εποχική γρίπη.

Όπως δήλωσαν οι αρχές στις Η.Π.Α, υπάρχουν ακόμα 700 πιθανά περιστατικά. Το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι αριθμοί θα εμφανίσουν περαιτέρω άνοδο και πιθανόν θα σημειωθούν περισσότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο και θάνατοι.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε 165 περιστατικά, ενώ ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 27 περιστατικά στη Βρετανία, από 18 που ήταν προηγουμένως.

Τρία ακόμα περιστατικά εμφανίστηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία και ένα ακόμα στη Γερμανία. Η Γουατεμάλα ήταν η 22η χώρα που δήλωσε την εμφάνιση κρούσματος.

Για τις αρχές , παγκοσμίως, η ερώτηση παραμένει πόσο θα εξαπλωθεί ο ιός και πόσο σοβαρός θα είναι. Το επίπεδο συναγερμού του Π.Ο.Υ παραμένει στο 5. Αν εξαπλωθεί ο ιός στον πλανήτη θα μολυνθούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι, δήλωσε ο Dr.

Keiji Fukuda.

Αν συνεχίσει να εξαπλώνεται, πιθανόν ο Π.Ο.Υ να ανεβάσει στο 6 το επίπεδο συναγερμού. Σαν αποτέλεσμα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στις χώρες σχέδια για αντιμετώπιση πανδημίας, διανομή αντιικών φαρμάκων και αντιβιοτικών και συστάσεις για άλλα προληπτικά μέτρα όπως αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανθρώπων στον ίδιο χώρο.

Ο Dr. Richard Besser του Κέντρου πρόληψης νόσων των ΗΠΑ και ο Dr. Fukuda δήλωσαν ότι σημαντικό θα είναι να παρακολουθηθούν οι εξελίξεις στο νότιο ημισφαίριο, όπου ο χειμώνας και η περίοδος γρίπης μόλις αρχίζουν.

Άλλες πανδημίες είχαν ξεκινήσει με ελαφρύ νέο ιό την άνοιξη που επέστρεψε και προκάλεσε σοβαρή νόσο αργότερα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα βήματα την ημέρα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση για να αποφύγουν την παχυσαρκία [μελέτη]
Καταδικάστηκαν ιδιοκτήτες Γηροκομείου για τον θάνατο 66χρονου τετραπληγικού
Προκαλεί ο ιός των κονδυλωμάτων πρόβλημα στην καρδιά;