Ο νέος ιός της γρίπης εξαπλώθηκε σε ακόμα περισσότερες χώρες, ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος μπορεί ενδεχομένως να είχε μολύνει 23.000 ανθρώπους στο Μεξικό πριν καταλάβει οποιοσδήποτε ότι πρόκειται για επιδημία.

Η Ταϊλάνδη και η Φινλανδία ανακοίνωσαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ανθρώπους που επέστρεψαν από το Μεξικό. Η Κούβα και η Κίνα επίσης έχουν ανακοινώσει τα πρώτα τους επιβεβαιωμένα περιστατικά. Τουλάχιστον 61 άνθρωποι πέθαναν από τη νέα γρίπη παγκοσμίως, ενώ ο Π.Ο.Υ έχει επιβεβαιώσει 5.250 περιστατικά.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’ υπολογίζει ότι μόνο στο Μεξικό τα περιστατικά ενδέχεται να έφθασαν τα 23.000 μέχρι τις 23 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε η επιδημία. Στην έρευνα υπολογίζεται ότι ο ιός σκοτώνει μεταξύ 0,4% και 1,4% των θυμάτων του, αλλά ο επικεφαλής της έρευνας Neil Ferguson του Imperial College του Λονδίνου δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι ημιτελή και πως είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί σε αριθμούς η επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία σε αυτό το στάδιο.

Η ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Science’ υποδεικνύει ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα περιστατικά από αυτά που επιβεβαιώνουν εργαστήρια-μεταξύ 6.000 και 32.000 στο Μεξικό από τις 23 Απριλίου. Από τότε η γρίπη εξαπλώθηκε στον πλανήτη και σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική σε σχέση με τη συνήθη εποχική γρίπη.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο ιός της γρίπης H1N1 του 2009 φαίνεται περίπου ισοδύναμος όσον αφορά τη σοβαρότητα, με τη γρίπη του 1957 και λιγότερο σοβαρός από την εκδοχή του 1918.

Στο Μεξικό άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία, που ήταν κλειστά από τις 24 Απριλίου.

Με την Κούβα, την Ταϊλάνδη και τη Φινλανδία να αναφέρουν τα πρώτα περιστατικά, ο αριθμός των χωρών που ανέφεραν επιβεβαιωμένα περιστατικά νέας γρίπης έφθασε τις 33. Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα περιστατικά βρίσκονται στις Η.Π.Α (2618) σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νόσων των Η.Π.Α.

Στο Μεξικό έχασαν τη ζωή τους 56 άτομα από τον ιό, στις Η.Π.Α 3, στον Καναδά 1, όπως και στην Κόστα Ρίκα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]