Ο νέος ιός της γρίπης αναμένεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων και των χωρών σε όλο τον πλανήτη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Π.Ο.Υ, Dr Margaret Chan.

Υπουργοί και ειδικοί συναντώνται σήμερα στη Γενεύη για να συζητήσουν πώς θα πολεμήσουν τον ιό με εμβόλια και φάρμακα καθώς και τι είναι αυτό που θα οδηγήσει τον Π.Ο.Υ να προχωρήσει στην κήρυξη πανδημίας.

Η Chan δήλωσε ότι για πρώτη φορά η ανθρωπότητα βλέπει ή ενδεχομένως θα δει μπροστά της πανδημία ινφλουέντσα.

Ο Dr Richard Besser, επικεφαλής του Κέντρου για τον έλεγχο και την πρόληψη νόσων στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο νέος ιός έχει εξαπλωθεί σε όλες σχεδόν τις 50 πολιτείες και δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Στη Νέα Υόρκη σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον ιό, ενώ η Χιλή ανακοίνωσε 2 περιστατικά.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε σήμερα ότι 125 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, μολύνθηκαν με το νέο στέλεχος του ιού.

Σαράντα χώρες έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα μόλυνσης από τον ιό. Οι περισσότεροι από τους 74 νεκρούς ήταν από το Μεξικό, ενώ στην πλειονότητά τους οι ασθενείς έχουν σχετικά ελαφρά συμπτώματα.

Αντίθετα με τον ιό της γρίπης των πτηνών, ο νέος ιός H1N1 μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, εξαπλώνεται γρήγορα μέσα σε μια χώρα όταν εμφανιστεί και εξαπλώνεται γρήγορα και σε νέες χώρες. Η Chan περιμένει να συνεχιστεί αυτή η εικόνα.

Ο ιός μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ασθενείς του AIDS και όσους πάσχουν από φυματίωση.

Σύμφωνα με την Chan, ο ιός μπορεί να αποτελέσει ιδιαίτερο κίνδυνο όταν συνδυαστεί με τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ιαπωνία αλλά ακόμα δεν είναι σαφές αν η έξαρση η οποία είναι η μεγαλύτερη εκτός Αμερικής θα τον αναγκάσει να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 6, από το 5 στο οποίο βρίσκεται έως τώρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα