Οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες για πιο σοβαρές λοιμώξεις από το νέο ιό της γρίπης Η1Ν1 και περισσότερους θανάτους από αυτόν, ανακοίνωσε η επικεφαλής του Π.Ο.Υ Margaret Chan.

Ο πολύ μεταδοτικός ιός θα πρέπει να παρακολουθείται στενά σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της νότιας Αμερικής, όπου αρχίζει ο χειμώνας, σε περίπτωση που αναμιχτεί με την εποχική γρίπη και μεταλλαχτεί με απρόβλεπτους τρόπους, σύμφωνα με την ομιλία της Chan στην ετήσια συνέλευση του Π.Ο.Υ.

Σε περιπτώσεις όπου ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως και κυκλοφορεί στην ευρύτερη κοινότητα οι χώρες θα πρέπει να περιμένουν ότι θα δουν περισσότερες περιπτώσεις σοβαρών και μοιραίων λοιμώξεων, δήλωσε η Chan. Προς το παρόν δεν περιμένουν ξαφνική και απότομη αύξηση τέτοιων περιστατικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Π.Ο.Υ ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 11.000 ανθρώπους σε 42 χώρες και έχει προκαλέσει τον θάνατο 86.

Η Chan δήλωσε ότι οι φτωχότερες χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν γρήγορα την παρακολούθηση της νέας γρίπης που έχει προκαλέσει κυρίως ελαφρά συμπτώματα αλλά μπορεί ενδεχομένως να γίνει περισσότερο σοβαρή όσο εξαπλώνεται. Πρόκειται για έξυπνο και ύπουλο ιό, δήλωσε, και πως υπάρχουν στοιχεία αλλά πολύ λίγα σαφή συμπεράσματα.

Ο Keiji Fukuda, της Π.Ο.Υ δήλωσε ότι ο οργανισμός πρόκειται να επανεξετάσει τα κριτήρια για την κήρυξη πανδημίας. Αυτό στο οποίο εστιάζει ο Π.Ο.Υ είναι γεγονότα που θα σηματοδοτούν σημαντική αύξηση του κινδύνου βλάβης σε ανθρώπους, δήλωσε ο Fukuda.

Ο παγκόσμιος συναγερμός βρίσκεται στο 5 με ανώτατο όριο το 6.

Η Chan δήλωσε ότι υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ του συναγερμού στο 5 όπου βρίσκεται τώρα και του 6, όσον αφορά την ετοιμότητα των μέτρων που λαμβάνονται και θα συμβουλευτεί ειδικούς πριν αποφασίσει να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο