Δύο νέα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης εντοπίστηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στην Ελλάδα. Πρόκειται για 21χρονο φοιτητή, ο οποίος νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης στο 'Σισμανόγλειο', καθώς και έναν φίλο του από τη Θεσσαλονίκη, με τον οποίο επέστρεφαν μαζί από το Εδιμβούργο. 

Την Τρίτη, εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η οποία ανέφερε τα εξής:

‘Το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ επιβεβαίωσε σήμερα την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο 21 ετών, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από το Εδιμβούργο. Βρίσκεται στην κατοικία του όπου και θα ακολουθηθεί η θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για τους οικείους και για τα άτομα με τα οποία έχει έρθει σε επαφή, που βρίσκονται υπό καθεστώς ιχνηλάτησης. Ουδείς κίνδυνος υφίσταται για τους πολίτες και τους επισκέπτες της χώρας μας.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη τήρησης των μέτρων ατομικής υγιεινής καθώς και της έγκαιρης ενημέρωσης των αρχών ή γιατρού σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρουσιάζει συμπτώματα δυνατού κρυολογήματος ή γρίπης σε συνδυασμό με πυρετό.’

Το πρωί της Τετάρτης, επιβεβαιώθηκε και το τρίτο κρούσμα, με νέα ανακοίνωση, η οποία αναφέρει:

'Επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί από το Κέντρο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και 3ο κρούσμα του ιού της νέας γρίπης (Η1Ν1) σε φιλικό πρόσωπο του 2ου κρούσματος που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα . Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο , άνδρα ηλικίας 21 ετών , ο οποίος επέστρεψε προχθές από το Εδιμβούργο .

Ήταν μαζί με το 2ο κρούσμα που ανιχνεύθηκε χθες στην Αθήνα , ενώ οι εξετάσεις του τρίτου ατόμου της ιδίας συντροφιάς ήταν αρνητικές .

Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη της επιστημονικής και διυπηρεσιακής επιτροπής αντιμετώπισης της νέας γρίπης στις 9.30 το πρωί στο ΕΚΕΠΥ όπου αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Επαναλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας και ότι η κατάσταση τελεί κάτω από πλήρη έλεγχο'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή στοματική υγεία: Υπαίτια και για πόνους στο αφτί;
H Curity Pharma παρουσίασε την 1η υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Ο ΣΦΕΕ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού