Η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1 στην Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Χιλή, την Ιαπωνία και την Ισπανία έχει φέρει την υφήλιο πιο κοντά στην πανδημία, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Το νέο στέλεχος έχει προκαλέσει περισσότερες λοιμώξεις από την εποχική γρίπη στην έναρξη της εποχής της γρίπης στη Χιλή, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση στο νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τον Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ.

Ο ιός κυρίως έχει επηρεάσει ανθρώπους κάτω των 60 ετών και έχει προκαλέσει το θάνατο 117 ανθρώπων παγκοσμίως, στους οποίους περιλαμβάνονταν και υγιείς. Επι του παρόντος, το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο 5-δεύτερο υψηλότερο επίπεδο-αλλά το όριο αυτό μπορεί σύντομα να ξεπεραστεί.

Παγκοσμίως, βρισκόμαστε στο επίπεδο 5, αλλά πλησιάζουμε πιο κοντά στο επίπεδο 6, δήλωσε ο Fukuda. Παραμένει να ξεδιπλωθούν οι μελλοντικές επιπτώσεις της λοίμωξης. Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε μάλλον σε μια μέτριας σοβαρότητας κατάσταση, για την οποία υπάρχουν δισταγμοί να αποκαλεστεί ήπια.

Η νέα γρίπη παραμένει περισσότερο αισθητή στη Βόρειο Αμερική, ενώ έχει μολύνει περίπου 19.000 ανθρώπους σε 64 χώρες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Π.Ο.Υ.

Ενώ ορισμένες χώρες έχουν αναφέρει μικρό αριθμό περιστατικών, που σχετίζονται με ταξίδια στο εξωτερικό, άλλες αρχίζουν να βλέπουν πιο εμμένουσα εικόνα σε σχολεία, γραφεία και γειτονιές.

Υπάρχουν χώρες που φαίνεται πως βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, απομακρυνόμενες από περιστατικά που σχετίζονται με τα ταξίδια και οδεύοντας σε πιο σταθερή εικόνα εξάπλωσης σε επίπεδο κοινότητας, ανέφερε ο αξιωματούχος φέρνοντας ως παράδειγμα την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Χιλή, την Ιαπωνία και την Ισπανία.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό όλων των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος. Μέχρι τώρα φαίνεται πως ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών είναι σχετικά περιορισμένος, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η τελείως σαφής εικόνα.

Στη Χιλή, το νέο στέλεχος του ιού φαίνεται πως αντικαθιστά άλλα στελέχη. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν τη νέα γρίπη, ενώ πολύ λιγότερα είναι αυτά της εποχικής. Πρέπει να δούμε αν αυτή η τάση εμφανίζεται και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο Fukuda, καθώς έτσι συνέβη με παλαιότερες πανδημίες.

Ο Π.Ο.Υ συμβουλεύτηκε περισσότερους από 30 ειδικούς δημόσιας υγείας από 23 χώρες τη Δευτέρα, σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης του επιπέδου συναγερμού, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει και τη σοβαρότητα της γρίπης και τη γεωγραφική της εξάπλωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού