Ξεπέρασε κάθε αρνητική πρόγνωση η πορεία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην Ελλάδα. Από τα σποραδικά και εισαγόμενα κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές επιβεβαιώνουν μαζικά κρούσματα από επισκέπτες της χώρας μας. Το Σάββατο, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα σε Έλληνα. Πρόκειται για ένα 11μηνο νήπιο, το οποίο ήρθε σε επαφή με την ξαδέλφη του, που επέστρεψε από τις ΗΠΑ.
Η εξέλιξη του φαινομένου εξετάζεται το πρωί της Δευτέρας από την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας, στην οποία συμμετέχουν 26 διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων. Για το θέμα ενημερώθηκε την Κυριακή τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη που έχει πάρει η νέα γρίπη, καθώς και για τα μέτρα θωράκισης της χώρα μας το τελευταίο διάστημα, που τη διασφαλίζουν από την κλιμακούμενη ανάπτυξη της νόσου.

Σχολίασε ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι μέσα στα λογικά πλαίσια και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι όλα τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι η χώρα μας είναι θωρακισμένη και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για τον μήνα Σεπτέμβριο οπότε και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

‘Είμαστε σε ετοιμότητα, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις υπηρεσίες και έχουν ετοιμαστεί μεγάλα νοσοκομεία’, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας προεδρεύει της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.

Καταιγισμός

Οι ενέργειες των επιδημιολόγων και λοιμωξιολόγων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), γίνονται υπό την πίεση του καθημερινού, πλέον, ‘δελτίου κρουσμάτων’, τα οποία ανέρχονταν στα 20 μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκαν – αρχικά – επιπλέον πέντε νέα περιστατικά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1). Αυτά, αφορούν ένα 11μηνο νήπιο, το οποίο είχε στενή επαφή με τη 15χρονη εξαδέρφη του, που ανέπτυξε τη νέα γρίπη την επομένη ημέρα μετά την επιστροφή της από τις ΗΠΑ. Επίσης, μία 30χρονη Ελληνίδα και τρεις Αμερικανούς ταξιδιώτες 51, 16 και 18 ετών, αντίστοιχα, οι οποίοι όλοι έφθασαν στη χώρα μας προερχόμενοι από τις Η.Π.Α.

Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε ένα ακόμη κρούσμα. Πρόκειται για μία 20χρονη Περουβιανή ταξιδιώτη που ήρθε από τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Το περιστατικό λόγω της ηπιότητας των συμπτωμάτων θα ακολουθήσει νοσηλεία κατ΄ οίκον.

Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό, ανέρχεται σε 20, εκ των οποίων οι 8 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια, δεν εγκυμονεί κινδύνους και, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα