Πληθαίνουν οι φωνές στον ιατρικό χώρο περί υπερβολικών αντιδράσεων, σε σχέση με τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1). Ειδικοί λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι ο πανικός που καλλιεργείται παγκοσμίως και στην Ελλάδα είναι ακραίος.

Επιφυλάξεις εκφράζουν και οι αναγνώστες του ΙΑΤΡΟΝΕΤ. Απαντώντας σε δημοσκόπηση με ερώτημα ‘Πιστεύετε ότι οι εθνικές μας αρχές είναι επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν επικείμενη πανδημία νέας γρίπης Α (Η1Ν1)’, το 15% απάντησαν ότι οι εθνικές μας αρχές αξιοποιούν επικοινωνιακά το θέμα.

Πολύ περισσότεροι (45%) εκτιμούν πως ‘όλα γίνονται στο πόδι’ και το 20% πως ‘βρίσκονται στο μέσο όρο της ετοιμότητας’. Μόνο το 10% απαντούν ότι ‘είναι καλά προετοιμασμένες’, ενώ το 9% δεν απαντούν.

Για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες, κάνει λόγο στο ΙΑΤΡΟΝΕΤ το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας. ‘Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος στην Ιατρική’, προειδοποιεί ο ειδικός λοιμωξιολόγος κ.

Θεόδωρος Τσιάκος.

Αντίβαρο

Δημήτρης Βαρνάβας: Μέλος εκτελεστικής γραμματείας Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ): Η γρίπη Α (Η1Ν1), παρουσιάστηκε ως φοβερό και τρομερό γεγονός. Τα θύματά της, όμως, είναι λιγότερα από εκείνα της εποχικής.

Η υπερδιόγκωση του θέματος ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και δημιουργούνται πλέον εύλογα ερωτήματα για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες. Υπάρχουν εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κρίση με τη γρίπη ήρθε ως αντίβαρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση.

Προς τι ο πανικός; Κανείς δεν βγαίνει να πει τεκμηριωμένα τι είναι αυτό που φοβόμαστε. Όσο διαρκεί, πάντως, ο πανικός, το ελληνικό υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο προνομιακό του πεδίο, εκμεταλλευόμενο επικοινωνιακά πλήρως το θέμα.

Επιτήρηση

Θεόδωρος Τσιάκος, ειδικός παθολόγος – λοιμωξιολόγος, διευθυντής Λοιμωξιολογικού Τμήματος Κεντρικής Κλινικής Αθηνών: Από την καθημερινή μου επαφή με συναδέλφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν προκύπτει ανησυχία σχετικά με τον ιό.

Ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) είναι λιγότερο παθογόνος από τους άλλους ιούς της κατηγορίας influenza A.

Ο πανικός είναι πάντα κακός σύμβουλος στην Ιατρική. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, αρκετοί και με μικρή εξοικείωση με το αντικείμενο, κάνουν δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Από την κατάσταση αυτή, ζημιώνεται πρωτίστως η χώρα.

Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι η κατάσταση δεν είναι δραματική. Απαιτείται, βέβαια, επιδημιολογική επιτήρηση. Τον προσεχή Οκτώβριο, αναμένεται και το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, οπότε μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα στον τομέα της πρόληψης.

Πιστεύετε ότι οι εθνικές μας αρχές είναι επαρκώς προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν επικείμενη πανδημία νέας γρίπης Α (Η1Ν1);

Είναι καλά προετοιμασμένες 10%
Όλα γίνονται στο…πόδι 45%
Βρίσκονται στο μέσο όρο ετοιμότητας 20%
Αξιοποιούν επικοινωνιακά το θέμα 15%
Δεν γνωρίζω, δεν απαντώ 9%

Έχουν ψηφίσει: 1944

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο