Συναγερμό έχουν σημάνει στο υπουργείο Υγείας δύο από τα νέα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1), που επιβεβαιώθηκαν την Πέμπτη. Ένα από αυτά, αφορά έναν επαγγελματία της Υγείας και προκύπτει το ερώτημα εάν ο ιός έχει αρχίσει να μεταδίδεται πλέον στην κοινότητα και όχι από ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό.

Πρόκειται για τραυματιοφορέα στο νοσοκομείο 'Σισμανόγλειο', ο οποίος έχει έρθει σε επαφή με συνάδέλφους του και με άλλα άτομα. Κλιμάκιο στελεχών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΠΟ) διερευνά το θέμα. Με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το 'Σισμανόγλειο' βγήκε προσωρινά από την εφημερία, ενώ τη θέση του - ως νοσοκομείο αναφοράς για τη γρίπη - πήρε το 'Αμαλία Φλέμιγκ'.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι ‘…μεταξύ των περιστατικών, τα οποία διερευνώνται για τη νέα γρίπη, διεπιστώθη θετικός ένας επαγγελματίας υγείας. Άμεσα μετέβη στο χώρο η ειδική ομάδα διερεύνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ και διεξάγει την επιδημιολογική έρευνα, όπως απαιτείται σε κάθε τέτοια περίπτωση’.

Το πρωί της Πέμπτης είχαν ανακοινωθεί έξι νέα κρούσματα, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες (ένας 34χρονος και ένας 35χρονος), οι οποίοι νόσησαν αφού ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για τα δύο αυτά περιστατικά, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει το πρωί ότι ‘…γίνεται περαιτέρω διερεύνηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ…’.

Σημειώνεται ότι μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 107, από τους οποίους οι 31 έχουν ιαθεί πλήρως, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Η συμπτωματολογία, πάντως, της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα