Αρνητικές για γρίπη Α (Η1Ν1) ήταν οι εξετάσεις που έγιναν σε 20 γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου 'Σισμανόγλειο', μετά τη μόλυνση του τραυματιοφορέα. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κάνει λόγο για ελεγχόμενη 'πανδημία', ενώ τα κρούσματα έφτασαν το πρωί της Παρασκευής τα 116.

'Συναγερμός' σήμανε, πάντως, χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι τραυματιοφορέας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου 'Σισμανόγλειο' είχε εκδηλώσει τη νέα γρίπη. Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πραγματοποίησε έρευνα.

Εξετάστηκαν, με λήψη επιχρίσματος, στο Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος 20 άτομα στα πλαίσια των επαφών με κρούσμα εργαζομένου. Όλα τα περιστατικά είναι αρνητικά.

Στο μεταξύ, επτά επιπλέον κρούσματα αναφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής από τα Εργαστήρια Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος. Πρόκειται για:

* Γυναίκα 56 ετών, αμερικανικής καταγωγής, που ήρθε από ΗΠΑ.

*  Άνδρα 33 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

* Κορίτσι 15 ετών, ελληνικής καταγωγής που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

* Αγόρι 16 ετών, αλβανικής καταγωγής.

* Αγόρι 9 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Αυστραλία.

*  Γυναίκα 33 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

*  Κορίτσι 7 ετών, αμερικανικής καταγωγής, που ήρθε από Καναδά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 116, από τα οποία 42 έχουν ιαθεί πλήρως και οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κοινότητα. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα,ι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]