Είναι κοινό μυστικό στον ιατρικό κόσμο: Η περιβόητη νέα γρίπη δεν αποτελεί απειλή, προς το παρόν τουλάχιστον. Υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι επιιδιώκουν να εκτεθούν στον ιό, προκειμένου να αποκτήσουν αντισώματα.

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για καλλιέργεια πανικού και ακραίες κερδοσκοπικές συμπεριφορές. Όσο ο πανικός εντείνεται, τόσο αυξάνεται η κερδοσκοπία. Το Διαδίκτυο κατακλύζεται από διαφημίσεις για κάθε είδους ‘θαυματουργά’ προϊόντα κατά της νέας γρίπης.

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ): ‘…Παράνομες ομάδες επωφελούνται από το ξέσπασμα της πανδημίας της νέας γρίπης και διακινούν στην Ευρώπη μέσω Διαδικτύου, πλαστά, νοθευμένα ή μη εγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλια.

Τα προϊόντα αυτά θέτουν την υγεία του καταναλωτή ή και της οικογένειάς του σε άμεσο κίνδυνο. Άλλα παραπλανητικά προϊόντα για τη διάγνωση, την πρόληψη ή και τη θεραπεία της νέας γρίπης εμφανίστηκαν στο εμπόριο.
Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ…’.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Άγγελου Χατζάκη, ο οποίος αναρωτιέται από πού προκύπτουν τα ‘σενάρια’ πανικού του υπουργείου Υγείας. Αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ.

Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο καθηγητής σημειώνει ότι σε κανένα σχέδιο δεν προβλέπεται ότι θα προσβληθεί από τη νέα γρίπη το 54% του πληθυσμού. Αφήνει, δε, αιχμές για καλλιέργεια κλίματος πανικού από την πλευρά του υπουργείου.

Κόστος

Εκτός από το κόστος στην ψυχολογία, η διαχείριση της γρίπης επιφέρει σημαντικό κόστος και στην οικονομία. Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα του υπουργείου Υγείας αναμένεται να κοστίσουν πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτιμήσεις οικονομολόγων της Υγείας ανεβάζουν το κόστος πολύ περισσότερο, συνυπολογίζοντας σε αυτό την αγορά και χρήση εξοπλισμού, αλλά και απώλεια παραγωγικότητας από την εθνική οικονομία.

Το θέμα της διαχείρισης της γρίπης, έχει απασχολήσει την κυβέρνηση και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο κ. Αβραμόπουλος εκμεταλλεύεται στο μέγιστο από την κρίση, την οποία χρησιμοποιεί επικοινωνιακά.

Σε μία προσπάθεια να αναδείξει ακόμη περισσότερο το ρόλο του, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε την Τρίτη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο κ. Αβραμόπουλος τον ενημέρωσε για το θέμα της γρίπης.

Κόντρα

Με στόχο να ανατρέψουν την προνομιακή αυτή επικοινωνιακή εικόνα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν ήδη την προσπάθεια αποδόμησης των κυβερνητικών επιχειρημάτων. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάσος Αλευράς κατέθεσε τη Δευτέρα ερώτηση στη Βουλή, επικαλούμενος πληροφορίες ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να προχωρήσει στην παραγγελία για την προμήθεια των αναγκαίων εμβολίων:

‘Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων ή και του συνόλου του πληθυσμού δυστυχώς αποδεικνύονται λόγια του αέρα και η Ελλάδα δείχνει απροετοίμαστη και για άλλη μια φορά ανίκανη να διαχειριστεί το σημαντικό ζήτημα υγείας, σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν ήδη εξασφαλίσει την έγκαιρη προμήθεια εμβολίων για τη θωράκιση του πληθυσμού τους’.

Σύμφωνα με τον κ. Αλευρά, αντίθετα με την Ελλάδα ορισμένες χώρες ήδη έχουν συνάψει συμφωνίες (preproduction contracts) με τις εταιρείες παραγωγής εξασφαλίζοντας έτσι την έγκαιρη κάλυψη των αναγκών τους σε εμβόλια και ασφαλώς χρονική προτεραιότητα.

Μάλιστα, η γαλλική Κυβέρνηση έχει υπογράψει ήδη συμφωνία με μια εταιρεία για την προμήθεια 28 εκατομμυρίων εμβολίων με option και για άλλα 28 εκατομμύρια.

Στην Επιτροπή

Στο ίδιο κλίμα, ομάδα 12 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έστειλαν τη Δευτέρα επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Παναγιώτη Μελά, με την οποία ζητούν να τους ενημερώσει ο υπουργός Υγείας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

‘Ο τελευταίος απολογισμός του ΠΟΥ κάνει λόγο για 100.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης παγκοσμίως, προειδοποιώντας για περαιτέρω έξαρσή της το Σεπτέμβριο. Πρόσφατο πόρισμα έγκριτης επιστημονικής μελέτης επισημαίνει πως υπάρχουν ομοιότητες του στελέχους της νέας γρίπης με αυτό του ιού της Ισπανικής γρίπης του 1918 που προκάλεσε το θάνατο σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στη χώρα μας τα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης ξεπερνούν τα 300 με πλέον ανησυχητική εξέλιξη την αισθητή καθημερινή αύξηση του αριθμού τους. Η ανυπαρξία εθνικού σχεδίου δράσης για την επιδημία της νέας γρίπης προκαλεί ισχυρές αμφιβολίες σχετικά με την ετοιμότητα της χώρας και του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση τυχόν επερχόμενης πανδημίας το Σεπτέμβριο.

Η κυβερνητική πολιτική εξαντλείται στις συνεχείς και συχνά αντιφατικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας που φυσικά κάθε άλλο παρά κατευνάζουν τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών. Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε άμεσα να προσέλθει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να διεξαχθεί συζήτηση και ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για τα μέτρα που λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο