Τους προσεχείς μήνες θα είναι πιθανόν έτοιμο το εμβόλιο κατά του ιού της νέας γρίπης, ο οποίος ενδεχομένως θα μπορούσε να μεταλλαχτεί και να γίνει περισσότερο σοβαρός τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ, Gregory Hartl, δήλωσε ότι περίπου 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νέα γρίπη, η οποία έχει εξαπλωθεί σε 160 χώρες. Μέχρι τώρα, δήλωσε, τα συμπτώματα του νέου ιού είναι ήπια. Όπως δήλωσε, ακόμα δεν έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη συμπεριφορά του ιού, αλλά γεωγραφική εξάπλωσή του, ενώ προειδοποίησε ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχτεί με την έλευση χαμηλότερων θερμοκρασιών.

Τουλάχιστον 50 χώρες έχουν παραγγείλει το εμβόλιο, το οποίο παρασκευάζεται και δοκιμάζεται, ή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθειά του.

Ο Hartl δήλωσε ότι ελπίζει πως οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες για ανθρώπινη χρήση στις αρχές του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο Π.Ο.Υ προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι επαγγελματίες υγείας στις φτωχότερες χώρες θα μπορούν να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία νοσοκομεία και κλινικές. Ακόμα δεν είναι σαφές αν θα χρειαστούν ένα ή δυο εμβόλια για την προστασία έναντι του ιού.

Ενώ οι ιοί ινφλουέντσα συνήθως εξαπλώνονται γρηγορότερα τον χειμώνα, όταν οι κρύες και ξηρές συνθήκες βοηθούν τον ιό να επιζήσει έξω από τον οργανισμό, ο Hartl δήλωσε ότι οι άνθρωποι μολύνονται από τη νέα γρίπη ακόμα και σε ζεστά κλίματα, καθώς δεν έχουν φυσική ανοσία έναντι αυτού.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Π.Ο.Υ περιέγραψε τον ιό H1Ν1 ως την πιο γρήγορα μεταδιδόμενη πανδημία που έχει παρατηρηθεί ποτέ και ανακοίνωσε πως θεωρεί άσκοπο την καταμέτρηση κάθε περιστατικού. Οι περισσότεροι ασθενείς που μολύνθηκαν αναρρώνουν πλήρως χωρίς φάρμακα, αν και οι έγκυες και όσοι πάσχουν από άλλα προβλήματα υγείας είναι περισσότερο ευάλωτοι σε πιο σοβαρές επιπλοκές.

Αξιωματούχοι υγείας εκφράζουν ανησυχία ότι το στέλεχος του H1N1 θα μπορούσε ενδεχομένως να αναμιχτεί με άλλους ιούς, όπως ο θανατηφόρος H5N1 της γρίπης των πτηνών ή να καταστεί ανθεκτικός στα αντιικά φάρμακα Tamiflu, και Relenza.

Ο Hartl δήλωσε ότι 5 ασθενείς με τη νέα γρίπη εντοπίστηκαν να είναι ανθεκτικοί στο Tamiflu, αλλά θεωρούνται μεμονωμένα περιστατικά και δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι οδηγίες του Π.Ο.Υ σχετικά με την αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τον ιό.

Η γενική διευθύντρια του Π.Ο.Υ, Μάργκαρετ Τσαντ δήλωσε ότι ασθενείς με ήπια συμπτώματα θα πρέπει να αποφεύγουν να ζητούν ιατρική φροντίδα, εκτός κι αν έχουν σημαντικά προειδοποιητικά συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο υψηλός πυρετός που επιμένει, στους ενήλικες, και ο λήθαργος στα παιδιά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας