Η οργάνωση ΝΕΟΙ, γιορτάζει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και το θεμελιώδες δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην ορθή κατανάλωση τροφίμων, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων μέσα από μια εκστρατεία ενημέρωσης σε όλους τους καταναλωτές με έμφαση κυρίως στους νέους.

Στις 16 Οκτωβρίου, εθελοντές της οργάνωσης ΝΕΟΙ θα μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και θα ενημερώνουν τους καταναλωτές με σύνθημα ‘ΤΡΩΜΕ ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ’ στο χώρο της λαϊκής αγοράς Χατζηλαζάρου επί της οδού Χαλκιδικής (περιοχή Μπότσαρη).

Ειδικότερα, στο χώρο της λαϊκής αγοράς Χατζηλαζάρου επί της οδού Χαλκιδικής (περιοχή Μπότσαρη) θα διανέμονται φυλλάδια και θα πραγματοποιηθεί διάλογος με καταναλωτές από τις 09:30 μέχρι της 10:30.

Η ενημέρωση αυτή θα έχει ως βασικό αντικείμενο την ελάχιστη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, η οποία είναι απαραίτητη στην καθημερινή μας διατροφή. Η εκστρατεία ενημέρωσης θα συνεχιστεί και σε άλλες λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, τις οποίες θα επισκέπτονται εθελοντές της οργάνωσης και θα διανέμουν ενημερωτικό υλικό.

Η οργάνωση ΝΕΟΙ συμβουλεύει παιδιά και γονείς σε θέματα διατροφικής συνήθειας:

Βρέφος

Η διατροφή του παιδιού στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά γάλα, κατά προτίμηση μητρικό. Το μητρικό γάλα είναι ιδανική τροφή για να αναπτυχθεί φυσιολογικά ένα βρέφος. Αποτελείται από λεύκωμα, υδατάνθρακες, λίπος, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Ακόμη το μητρικό γάλα περιέχει αμυντικούς παράγοντες όπου μέχρι ένα βαθμό προστατεύουν το παιδί από νοσήματα.

Επίσης, έρευνες έχουνε δείξει ότι παιδιά που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν καλοσχηματισμένη οδοντοστοιχία. Στη διάρκεια του δεύτερου 6μήνου της ζωής του η διατροφή ενός παιδιού μπορεί να περιέχει και στερεές τροφές αλλά και αγελαδινό γάλα.

Η διατροφή του πρέπει να περιέχει σε καθημερινή βάση και πρωτεΐνες, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Παιδί-έφηβος

Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά (έως 10 ετών) και οι έφηβοι, έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, γιατί έχουν περίπου τις ίδιες δραστηριότητες.

Η κατάλληλη διατροφή εμπεριέχει στο ημερήσιο μενού τουλάχιστον τρεις ή περισσότερες μερίδες από λαχανικά και δύο ή περισσότερες φρούτα - και αυτό γιατί, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλών ειδών βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία το σώμα μας χρειάζεται για να διατηρήσει την καλή του υγεία και ενέργεια.

Προστατεύουν επίσης ενάντια στην πρόωρη γήρανση.

Συμβουλές διατροφής

  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα για να διατηρείτε το αίσθημα του κορεσμού και για να βοηθάτε το μεταβολισμό σας.
  • Πίνετε 7-8 φλιτζάνια νερό την ημέρα.
  • Καταναλώνετε όχι περισσότερο από 1-1½ κουταλάκι αλάτι την ημέρα ή μην προσθέτετε περισσότερο από αυτό που υπάρχει στο μαγείρεμα (εκτός αν διευκρινιστεί διαφορετικά από τον κλινικό διαιτολόγο ή γιατρό.)
  • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από κρέας πριν να μαγειρευτεί και αποφεύγετε τα τηγανητά ή λαδερά φαγητά.
  • Προτιμάτε τα χόρτα σας βραστά και δίνετέ τους γεύση με μπαχαρικά και καρυκεύματα.
  • Τρώτε ΠΟΙΚΙΛΙΑ τροφών από όλες τις ομάδες τροφών (ψωμί/δημητριακά, κρέας/ισοδύναμα, γάλα, φρούτα, λαχανικά, λάδι) σε λογικές ποσότητες.
  • Μη μεταπηδάτε γεύματα και προγραμματίστε τα γεύματά σας σύμφωνα με την καθημερινή σας ρουτίνα.
  • Αποφεύγετε τις αυστηρές δίαιτες ή μόνο δίαιτες (ένα είδος φαγητού) ή ολιγοήμερες δίαιτες.
  • Όχι περισσότερο από 2-3 καφέδες την ημέρα.
  • Τρώτε το τελευταίο γεύμα 3-4 ώρες πριν τον ύπνο.
  • Ζυγίζεστε μια φορά μόνο την εβδομάδα (μην γίνεστε αιχμάλωτοι της ζυγαριάς).
  • Προτιμάτε τα γαλακτοκομικά σας προϊόντα να είναι αποβουτυρωμένα.
  • Ακολουθήστε ως πρότυπο διατροφής την πυραμίδα υγιεινής διατροφής και το μοντέλο του πιάτου όπου το μισό του πιάτου σας να αποτελείται από λαχανικά (ωμά ή μαγειρεμένα), το 1/4 του πιάτου από αμυλούχες τροφές (πατάτα, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί, όσπρια) και το 1/4 του πιάτου από πρωτεϊνούχες τροφές (κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, όσπρια /σόγια).
  • Τρώτε ζυμαρικά 1-2 φορές την εβδομάδα, όμως με άπαχες σάλτσες και μπόλικα λαχανικά.
  • Συνηθίστε να τρώτε τουλάχιστον 3 γεύματα με ψάρι την εβδομάδα.
  • Περιορίστε όσο γίνεται την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες, με τα υλικά και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
  • Τρώτε καλό πρωινό. Να θυμάστε ότι τα λαχανικά και τα φρούτα χωρίζονται σε διάφορες χρωματικές κατηγορίες: κόκκινα, Κίτρινα/Πράσινα, Πράσινα, Άσπρα/Πράσινα, Πορτοκαλί/Κίτρινα, Πορτοκαλί Κόκκινα/Μωβ. Αυτά τα χρώματα προέρχονται από μοναδικές φυτικές ουσίες, οι οποίες έρχονται σε αλληλεπίδραση με τον οργανισμό και μερικές φορές αποθηκεύονται στον οργανισμό μας. Για την καλύτερη ευεξία, συμπεριλάβετε κάθε μία διαφορετική χρωματική ομάδα κάθε μέρα.

Σύμφωνα με έρευνα του WHO (WORLD HEALTH ORGANISATION) τo 2007, παιδιά ηλικίας 3-12 ετών σε ποσοστό 12% δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα και λαχανικά ημερησίως, αντιθέτως ένα ποσοστό 20% τρώει σνακ τύπου γαριδάκια και πατατάκια 2 φόρες την εβδομάδα.

14% δεν τρώει πρωινό, ενώ από το 86%, το 52% τρώει δημητριακά και φρούτα και το 33% τρώει κάτι από έξω.

Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ, Δικηγόρος και Εντεταλμένη Σύμβουλος Νεολαίας Δήμου Θεσσαλονίκης, κα. Άννα Ευθυμίου τονίζει: ‘Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ευεξία και ενισχύει συνολικά την ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς, ο μοντέρνος τρόπος ζωής δεν υποστηρίζει τέτοιου είδους υγιεινές επιλογές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων υγείας. Στις μέρες μας οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αυτά που θεωρούνται επιστημονικώς απαραίτητα για μια καλύτερη ζωή όσον αφορά την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση ή τις συνήθειες στην καθημερινή τους ζωή.

Το κλειδί για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η ποικιλία, το μέτρο και η σωματική δραστηριότητα. Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είναι σημαντικό για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε να λειτουργεί σωστά.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αρθρίτιδα: Συμβουλές για πιο ανώδυνο χειμώνα
Νοσηλευτές στις γιορτές: Νυχτερινά ωράρια, εργασιακό άγχος και ψυχοκοινωνική αντοχή
Μ. Θερμιστοκλέους: Πάνω από 2 εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης