Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία, προχωρούν την Τετάρτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και την Πρόνοια.

Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του ΕΣΥ και τη μη καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών.

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, οι Ομοσπονδίες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ ζητεί:

Ένα καθολικό, ολοκληρωμένο, αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, με ισότιμες, ποιοτικές, δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, προς όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Υλοποίηση των προτάσεών της για την οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να αξιοποιήσει και να αναβαθμίσει τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερικά Ιατρεία και να οργανώσει ικανοποιητικό Δίκτυο δομών ΠΦΥ σε κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.

Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, την ρύθμιση της κανονικής ενταλματοποίησής τους στο μέλλον με κατάργηση της προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ρύθμιση των ωρών εργασίας και της αμοιβής των μικτών εφημεριών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, τη κατάργηση του πλαφόν 9% για την αμοιβή των αναγκαίων πρόσθετων εφημεριών

Οι γιατροί διεκδικούν, επίσης, την ίδρυση Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας – Φαρμακαποθήκης – Δημόσιου Φορέα παραγωγής και διακίνησης υγειονομικού υλικού, την αναβάθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Τη γενίκευση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την πάταξη της αντιδεοντολογικής συνταγογράφησης, τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων στους χρονίως πάσχοντες - τους άνεργους - τους πολίτες που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, την προώθηση ποιοτικών και φθηνών ελληνικών γενόσημων φαρμάκων.

ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων καταγγέλλει τα εξής:

Τα νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται και αναγκάζονται να αναστείλουν βασικές λειτουργίες τους. Στέρεψαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, υγειονομικό υλικό, προϊόντα διατροφής και άλλα βασικά υλικά.

Αναστέλλονται επείγοντα χειρουργεία από έλλειψη υλικών και ασθενείς διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία που διαθέτουν υλικά για να χειρουργηθούν (έως ότου στερέψουν και εκεί).

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού καθότι αποδεκατίστηκαν από τις μηδενικές προσλήψεις και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις την περίοδο των μνημονίων.

Ο προϋπολογισμός τους θα είναι στη καλύτερη των περιπτώσεων μειωμένος 300 εκατομμύρια ευρώ το 2014.

Τη στιγμή που πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες είναι ανασφάλιστοι (έμμεσα, άμεσα) και δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα, θεσμοθετούνται νέα χαράτσια (25 ευρώ κατά την εισαγωγή) δυσκολεύοντας περισσότερο την πρόσβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο