Την εκτίμηση ότι οι εισηγήσεις της τρόικας για το χώρο της Υγείας δεν πατούν σε στέρεες επιστημονικές βάσεις, εκφράζει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό 'Κ' της Καθημερινής, ο καθηγητής τονίζει ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι λάθος σε πολλά επίπεδα:

'Νομίζω ότι σε τεχνικό - επιστημονικό επίπεδο, η τρόικα λέει αρλούμπες για την Υγεία.

Όλες οι εκτιμήσεις που έχει κάνει είναι λανθασμένες, χωρίς κοινωνιολογική ή οικονομική τεκμηρίωση. Εμπεριέχουν βία'.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εξοικονόμηση χρημάτων που φαίνεται ότι έχουμε από το φάρμακο, οδηγεί - τελικά - σε αύξηση της δαπάνης για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία:

'Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε 1% σε τρία χρόνια είναι δείγμα μίας πολιτικής που εφαρμόζεται σε αποστειρωμένο χώρο.

Εισαγωγές 

Απόδειξη, μία μείζων παρενέργεια: Έχει αυξηθεί η εισαγωγή στα νοσοκομεία κατά 28%.

Διότι, όσο μικρότερη είναι η φαρμακευτική δαπάνη, τόσο περισσότερες είναι οι εισαγωγές και το αντίστροφο'.

Ο κ. Κυριόπουλος χαρακτηρίζει χειρότερο ότι η διαδικασία αυτή αυξάνει το υγειονομικό κόστος:

'Η μέση εισαγωγή σε νοσοκομείο κοστίζει 2.800 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης ενός ασθενούς είναι 160 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις στη διάρκεια της χρονιάς και περίπου 400 ευρώ για φάρμακα'.

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι υπήρξε σπατάλη στο χώρο της Υγείας, αποδίδοντας την κύρια ευθύνη στους γιατρούς:

'Οι γιατροί μάς οδηγούν στο να κάνουμε εξετάσεις, διότι κερδίζουν χρήματα', εξηγεί ο κ. Κυριόπουλος, σημειώνοντας ότι σε 15 χρόνια η χώρα μας σπατάλησε 20 δισ. ευρώ για εξετάσεις και φάρμακα.