Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διακίνηση ψυχοτρόπων ουσιών μέσω του Διαδικτύου, κρούουν οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπηρεσίες της έχουν εντοπίσει 690 καταστήματα πώλησης νέων ψυχοτρόπων ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά αντί ναρκωτικών.

Τα παραπάνω αναφέρει - μεταξύ άλλων - η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, απαντώντας σε ερώτημα του ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Παπανικολάου.

Η κ. Ρέντινγκ σημειώνει ότι από το 2005, τα κράτη - μέλη έχουν κοινοποιήσει πάνω από 300 νέες ψυχότροπες ουσίες, μέσω του μηχανισμού ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών, τον οποίο διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και η Europol.

Ο ρυθμός κοινοποίησης νέων ψυχοτρόπων ουσιών έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία χρόνια με πάνω από μία νέα ουσία να κοινοποιείται κάθε εβδομάδα.

Κανόνες

Για ανεξέλεγκτη αγορά ναρκωτικών ουσιών εύκολα προσβάσιμη από όποιον το επιθυμεί, έκανε λόγο ο κ. Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή οι νέοι κανόνες που πρόσφατα θεσπίστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, προκειμένου να αποσυρθούν το γρηγορότερο δυνατό, χωρίς βέβαια να θίγονται οι διάφορες νόμιμες βιομηχανικές και εμπορικές τους χρήσεις.

Η επίτροπος υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για την εμπορία των εν λόγω ουσιών, οι οποίες θα αποσύρονται από όλους τους διαύλους διανομής, περιλαμβανομένου και του Διαδικτύου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης μπορεί να είναι το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της αγωγής κατά του καρκίνου