Του Δημήτρη Καραγιώργου

Καταργείται, πριν καλά – καλά εφαρμοστεί το 'εισιτήριο' των 25 ευρώ.

Κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποφασίστηκε να ισχύσει ως ισοδύναμο μέτρο η επιβάρυνση 5 λεπτών ανά πακέτο τσιγάρου.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει, σε ετήσια βάση, 40 εκατομμύρια ευρώ, όσα προϋπολόγιζε να πάρει από το μέτρο του '25ευρου'.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, υπήρξαν τρεις εναλλακτικές προτάσεις, αλλά με εντολή του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών επελέγη η συγκεκριμένη.

Στη συνάντηση συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Κρεμαστινός, Πρωτόπαπας, Δερβένης και Ρήγας.

Αξία

Για την επικείμενη απόσυρση του μέτρου είχε προϊδεάσει το Iatronet.gr, με δημοσίευμά του την Κυριακή.

Η δημοσιονομική αξία του μέτρου αμφισβητήθηκε έντονα, με τον καθηγητή του London School of Economics κ. Ηλία Μόσιαλο να εκτιμά ότι η ετήσια απόδοσή του δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός πραγματικότητας ήταν και οι κοινωνικές του αναφορές, καθώς από την καταβολή του εξαιρούνταν οι ένστολοι, αλλά όχι οι άνεργοι!

Σε μία επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πρόσφατα πως εάν εξαιρούνταν οι άνεργοι, η οικονομική αξία του μέτρου θα μειωνόταν στο μισό...

Η κατάργηση του 'εισιτηρίου' είναι δυσμενής εξέλιξη για τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος - τις τελευταίες μέρες - το προπαγάνδιζε με ζήλο.

Ισοδύναμα

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε:

'Το υπουργείο Υγείας είχε πει από την αρχή ότι εφόσον βρεθεί δημοσιονομικό ισοδύναμο θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάργηση του μέτρου των 25 ευρώ.

Σήμερα, είχαμε διαρκείς επαφές και με το ΠΑΣΟΚ και με τον υπουργό Οικονομικών και στη συνάντηση που είχαμε προ ολίγου αλλά και σε συμφωνία με τον κ. πρωθυπουργό και τον κ. αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως, συμφωνήσαμε το μέτρο των 25 ευρώ να αντικατασταθεί από μία αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα κατά 5 λεπτά.

Τα χρήματα θα κατατεθούν στον αντίστοιχο λογαριασμό των νοσοκομείων όπου θα καλύπτονταν τα 25 ευρώ.

Κατά συνέπεια, με αυτήν την απόφαση, και την τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών έχει βρεθεί το δημοσιονομικό ισοδύναμο και άρα καταργείται το μέτρο των 25 ευρώ'.

Εγκύκλιος

Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε ήδη στην έκδοση της εγκυκλίου κατάργησης του εισιτηρίου, η οποία αναφέρει τα εξής:

'Με την έκδοση της παρούσης, καταργούνται οι υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4α/οικ. 120068/31-12-2013, Υ4α/οικ.506/03-01-2014 καθώς και Υ4α/οικ.348/03-01-2014 εγκύκλιοι και δεν εισπράττεται το προβλεπόμενο ποσό των 25€ από τον ασθενή για την εισαγωγή του στο νοσοκομείο'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management