Οι ασθενείς πληρώνουν τελικά τη σύγκρουση πολιτείας – γιατρών για το 'πλαφόν' στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας 'Έθνος', γιατροί προχωρούν σε εκβιασμούς και πιέσεις προς τους ασθενείς.

Έκπληκτοι οι ασθενείς, ενημερώνονται ότι ο γιατρός δεν είναι σε θέση να τους χορηγήσει τη συνταγή, καθώς θα ξεπεράσει έτσι το μηνιαίο όριο που ορίζεται με νέο νόμο.

Σε πιθανή αντίδρασή τους, τους παραπέμπει στο υπουργείο Υγείας, για να... διαμαρτυρηθούν.

Η πίεση ασκείται κυρίως σε χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι παίρνουν φάρμακα μεγάλης αξίας.

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης (μέσο) προειδοποιεί με διώξεις όσους γιατρούς προβαίνουν σε παρόμοιες συμπεριφορές, ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός (αριστερά) εκτιμά ότι πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορές.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπογραμμίζει ότι οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων υπερκαλύπτουν τη μείωση κατά 20% που ζητείται από τους γιατρούς στις συνταγές που χορηγούν στους ασφαλισμένους.

Απόσυρση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης (δεξιά) ζητεί την απόσυρση του μέτρου:

'Χρόνια ολόκληρα πλήρωναν το ασφαλιστικό τους Ταμείο εκατομμύρια Έλληνες πολίτες για να έχουν μια μέρα την περίθαλψη που χρειάζονται, για να έρθει σήμερα ο ΕΟΠΥΥ να τους στερήσει και το πιο σημαντικό αγαθό που τους κρατάει στη ζωή: Τα φάρμακα τους.

Καρκινοπαθείς, μεταμοσχευθέντες, χρόνια πάσχοντες, ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρήζουν θεραπείες υψηλού κόστους πετιούνται σήμερα στον Καιάδα, γιατί οι θεράποντες γιατροί τους θα παρανομήσουν αν τους συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται για να ζήσουν', αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προειδοποιεί τους αρμόδιους φορείς για την επικινδυνότητα της εφαρμογής των μέτρων και τονίζει την άμεση αναγκαιότητα ανάκλησής τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα