Ανησυχία προκαλεί στους επιδημιολόγους η επιθετικότητα με την οποία εκδηλώνεται φέτος η εποχική γρίπη.

Οι νεκροί έχουν ανέλθει ήδη στους 18, ενώ 78 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Η παχυσαρκία θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, προκαλώντας ακόμη και θάνατο ενός νέου σχετικά ατόμου, το οποίο δεν έπασχε από άλλη νόσο.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξηγούν ότι άτομα με πολύ αυξημένο σωματικό βάρος κινδυνεύουν περισσότερο από τον πανδημικό ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), όπως είχε δείξει και η πανδημία του 2009.

Με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος ιός κυκλοφορεί κατά κόρον κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι αναμενόμενο να άτομα αυτά να πλήττονται ιδιαίτερα, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι το 80% των δειγμάτων στα οποία ανιχνεύεται γρίπη, φέρουν τον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1) και τα υπόλοιπα ιό τύπου Α (Η3Ν2) ή άλλο στέλεχος, το οποίο δεν έχει υποτοποιηθεί.

Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι η δραστηριότητα της γρίπης είναι σε υψηλά επίπεδα με το 5% των επισκέψεων σε γιατρό να αφορούν πάσχοντες από 'γριπώδη συνδρομή'.

Οι επιδημιολόγοι κάνουν έκκληση για τήρηση των προληπτικών μέτρων, τα οποία είναι τα εξής:

Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Φάρμακα

Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές.

Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α (Η1Ν1) 2009pdm, οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια