Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Θυελλώδης αναμένεται η αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, εξαιτίας των λαθών που υπάρχουν στην επεξεργασία των στοιχείων των τιμών των φαρμάκων.

Ταυτόχρονα όμως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να βάλει ‘τρικλοποδιά’ σε εξαγωγές εγχωρίως παραγομένων φαρμάκων, τα οποία για λόγους αγοράς και μόνο, δεν έχουν μερίδιο πωλήσεων στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι από τα περίπου 11.500 ιδιοσκευάσματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα, στον κατάλογο των υπό τιμολόγηση προϊόντων, περιλαμβάνονται τώρα περίπου 9.100 φάρμακα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν 8.700.

Από τα φάρμακα που εξαιρούνται, επειδή δεν είχαν πωλήσεις την τελευταία τριετία ή από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά (πρόκειται για νέα προϊόντα), δεν θα προβλεφθεί τιμή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φθάσουν στη χώρα προορισμού, έστω κι αν μέχρι σήμερα πραγματοποιούν εξαγωγές!

Πατέντα

Παράλληλα, επανέρχεται το ζήτημα της λήξης της πατέντας φαρμάκων έναντι της χρήσης στοιχείων προστασίας δεδομένων, σε ότι αφορά την τιμολόγηση των προϊόντων αυτών.


Στην περίπτωση της λήξης της πατέντας, η περικοπή της τιμής στο μισό, έχει γίνει αποδεκτή από τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς ο συνολικός χρόνος προστασίας είναι 20 έτη, όμως η περικοπή αυτή δεν είναι αποδεκτή στην περίπτωση της λήξης της προστασίας δεδομένων η οποία συμβαίνει με την πάροδο 10ετίας.

Ειδικά για το τελευταίο θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), έστειλε σήμερα στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, επιστολή επισημαίνοντας πως το αναμενόμενο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων έχει σωρεία σοβαρών λαθών, για τα οποία ζητείται διόρθωση, πριν την έκδοση του Δελτίου.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει στην επιστολή του, ότι καθώς υπάρχει πληθώρα λαθών, υπάρχει το ενδεχόμενο η επιτροπή να μην προλάβει στην συνεδρίασή της να εξετάσει το σύνολο των ενστάσεων.

Δέσμευση

Για το λόγο αυτό, ζητά τη δέσμευση του υπουργού ότι ότι η τιμή κανενός φαρμάκου υπό προστασία πατέντας και κανενός μοναδικού φαρμάκου δεν θα μειωθεί κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων τιμών στις χώρες της ΕΕ κατ’ εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που ισχύει.

Και τούτο, διότι η κείμενη νομοθεσία ρητώς προβλέπει ότι ένα φάρμακο αναφοράς τιμολογείται ως off-patent μετά την τεκμηρίωση της λήξης της ενεργούς προστασίας της πατέντας της δραστικής ουσίας και όχι λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο προστασίας των δεδομένων (data protection).

Και επισημαίνει πως η ορθή και σύννομη τιμολόγηση των προϊόντων αυτών, είναι εξαιρετικής σημασίας για να διασφαλισθεί η επάρκειά τους στην αγορά και ως εκ τούτου η δημόσια υγεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος του πνεύμονα: Πιο αποτελεσματική νεο-επικουρική θεραπεία με αντισώματα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή
H Sanofi στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών