Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Μείωση τιμών της τάξης του 8-8,7% μεσοσταθμικά, θα περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που αναμένεται να αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τις τρεις μαραθώνιες συνεδριάσεις της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων στο υπουργείο Υγείας και μετά τις παραστάσεις 65 εταιριών και τα υπομνήματα άλλων 10 εταιριών επί των ενστάσεων που είχαν υποβάλει, τελικά κατηγοριοποιήθηκαν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί, ώστε να αρχίσουν ένα – ένα να επιλύονται, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα από πλευράς επάρκειας.

Εντούτοις, αποφασίσθηκε η επιτροπή να συνεδριάσει και αύριο Σάββατο, για την ολοκλήρωση της συζήτησης όλων των θεμάτων που έχουν προκύψει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική πρόταση του ΕΟΦ, οδηγούσε σε μέση μείωση τιμών 6% για τα πρωτότυπα και 12% για τα γενόσημα, ποσοστά που εκτιμάται ότι θα καταλήξουν στο 5% και 10%, αντίστοιχα, μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις της επιτροπής.

Εξαγωγές

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αποφασίσθηκε να μην αφαιρεθούν τελικά οι τιμές από τα φάρμακα που παράγονται στη χώρα μας, αλλά δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, παρότι έχουν άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Η αιτία είναι ότι έστω κι αν δεν έχουν πραγματοποιήσει πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό, παραμένουν προϊόντα εγκεκριμένα, τα οποία μπορούν δυνητικά να εξαχθούν, φέρνοντας έτσι θετικά αποτελέσματα στις επιχειρήσεις, αλλά και στο ΑΕΠ.

Πατέντα

Επίσης, με την απόφαση για τιμολόγηση των μοναδικών φαρμάκων (φάρμακα που έχασαν την πατέντα τους, όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά γενόσημά τους) βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, θεωρείται ότι λύνεται το πρόβλημα μεταξύ της χρήσης στοιχείων απώλειας πατέντας ή λήξης της προστασίας δεδομένων.

Στο σημείο αυτό, υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για τις απομειώσεις των τιμών και τις αναγωγές τους στις χονδρικές τιμές, όταν οι τελευταίες δεν είναι ανακοινώσιμες σε άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Κεφάλαιο

Με αφορμή τις μειώσεις των τιμών ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζήτησε να ισχύσει το δελτίο τιμών φαρμάκων από το τέλος Μαρτίου, για τη μείωση των αποθεμάτων τους, ώστε έτσι να καταφέρουν τα φαρμακεία να περιορίσουν τις ζημιές που θα προέλθουν από την απομείωση κεφαλαίου (υπολογίζεται μεταξύ 5.000 -10.000 ευρώ ανά φαρμακείο), λόγω της πώλησης φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές με τις οποίες τα προμηθεύτηκαν.

Και υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία, οι φαρμακοποιοί έχουν χάσει το 60% των εισοδημάτων τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις