Στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα προσφεύγει ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για τις πρόσφατες – δυσμενείς για τον κλάδο – αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Με απόφαση της κυβέρνησης, αποκτά δικαίωμα ίδρυσης φαρμακείου οποιοσδήποτε επιχειρηματίας, χωρίς να διαθέτει υποχρεωτικά πτυχίο φαρμακοποιού, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχει στην επιχείρηση και φαρμακοποιός.

Το προεδρείο του ΠΦΣ προσφεύγει κατά του μέτρου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τη συνδρομή του ευρωβουλευτή της “Λαϊκής Ενότητας” Νίκου Χουντή.

Αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου συναντήθηκε την Τρίτη, με τον κ. Χουντή στις Βρυξέλλες (φωτό), προκειμένου να καθορίσουν από κοινού το κείμενο της αναφοράς.

Στη σχετική αναφορά οι Έλληνες φαρμακοποιοί αιτούνται :

Τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα των Οδηγιών 2005/36/ΕΚ και 2006/123/ΕΚ και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις C-171/07, C-172/07, C-531/06.

Με τις υποθέσεις αυτές έχει κριθεί ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Υποχρέωση

Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους ετέρους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Να ζητήσει, δε, από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82899 (ΦΕΚ 2330/29-10-2015) την αντικατάστασή της από άλλη, που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών.

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΠΦΣ θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η φαρμακευτική περίθαλψη και το φαρμακείο δεν μπορούν να παραδίδονται αμαχητί στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παράλληλα θα ενημερώνεται συνεχώς η ελληνική κοινωνία για κάθε ενέργεια των Φαρμακοποιών που στόχο θα έχει την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας