Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” για 27.700 προσλήψεις στο Δημόσιο τον τελευταίο χρόνο.

Για το θέμα υπήρξαν αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, τα οποία αφήνουν αιχμές για ρουσφετολογική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης.

Από το μέγαρο Μαξίμου εκδόθηκε non paper, το οποίο περιελάμβανε σκληρές εκφράσεις κατά της εφημερίδας, του τύπου “...η λέξη βούρκος μεταφορικά χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την ανηθικότητα, την διαφθορά, το έσχατο σημείο ηθικής κατάπτωσης”...

Η κυβέρνηση έκανε λόγο για απροκάλυπτη συνεργασία ΝΔ με το “Πρώτο Θέμα” σχετικά με τη δημοσιοποίηση των εν λόγω στοιχείων.

Προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ νοσοκομειακοί γιατροί, επιχειρούν να βάλουν το θέμα στη σωστή του διάσταση, σημειώνοντας πως στην απογραφή του 2016 εμφανίζονται 6.803 δημόσιοι υπάλληλοι περισσότεροι από την απογραφή του 2015.

Τονίζουν, δε, ότι η πλειονότητα των προσλήψεων έχει γίνει στο χώρο της Υγείας. Έπονται οι ωρομίσθιοι στα σχολεία και οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998, οι περισσότεροι των οποίων τοποθετήθηκαν στην Υγεία.

Ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Προσλήψεις

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι οι προσλήψεις που κάνει η κυβέρνηση δεν αφορούν τα δημόσια νοσοκομεία και τον δημόσιο τομέα της Υγείας.

Επικαλούμενη το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως διαψεύδονται πανηγυρικά οι ισχυρισμοί των κυβερνητικών στελεχών.

Το τακτικό προσωπικό (εκτός ΝΠΙΔ) που υπηρετούσε στο υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν 94.164 άτομα και τον Ιανουάριο του 2015 ανέρχονταν σε 79.023, δηλαδή μείωση 15.141 τακτικών υπαλλήλων.

Μείωση

Επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, το τακτικό προσωπικό από 79.023 που ήταν τον Ιανουάριο του 2015, μειώθηκε στους 77.963 τον Σεπτέμβριο του 2016 (μείωση 1.060 τακτικών υπαλλήλων).

Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει αναλυτικά στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων στην Υγεία μειώθηκε κατά 326 υπαλλήλους την περίοδο Σεπτέμβριος 2015 – Σεπτέμβριος 2016.

Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας μειώθηκε κατά 1.386 υπαλλήλους.

Μόνιμοι

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αυξήθηκε κατά 853 υπαλλήλους το προσωπικό με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (όχι μόνιμοι).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως όχι μόνο δεν αυξήθηκε το προσωπικό, αλλά μειώθηκε συνολικά κατά 553 υπαλλήλους.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ESYnet), το προσωπικό των νοσοκομείων τον Ιανουάριο του 2015 ήταν 69.223 άτομα και τον Μάιο του 2016 ανέρχονταν σε 61.528, δηλαδή μειωμένο κατά 7.695 υπαλλήλους.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ένωσαν τις δυνάμεις τους AESGP, EFPIA, και Medicines for Europe
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα