Γεύση από...Χόλιγουντ και αναφορές στην Οδύσσεια έχει η τελευταία αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΝΔ για το θέμα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Είκοσι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν τη Δευτέρα ερώτηση στη Βουλή για την ανανέωση του στόλου.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για κλίμα αποδόμησης της δημόσιας Υγείας στη χώρα, με το ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Αναφέρουν, δε, τα εξής:

“Οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στις αρχές του 2016 αφορούσαν την αλλαγή των υπαρχόντων καταπονημένων ασθενοφόρων μέσω διαγωνισμού και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ένα χρόνο μετά, τα σε άθλια κατάσταση ασθενοφόρα παραμένουν στη θέση τους χωρίς άμεση πρόθεση αντικατάστασής τους, όπως φαίνεται.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, με το ενδεχόμενο ακόμα και να τίθεται η ζωή τους σε κίνδυνο, αφού τα ήδη υπάρχοντα ασθενοφόρα δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για χρήση λόγω της παλαιότητας τους”.

Οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πότε θα προχωρήσει το υπουργείο Υγείας σε διαγωνισμό για την αντικατάσταση των ακατάλληλων αυτών οχημάτων.

Ρωτούν, επίσης, ποίος ήταν ο λόγος της τόσο μεγάλης χρονικά καθυστέρησης για την αντικατάσταση των εν λόγω ασθενοφόρων, ενώ οι υποσχέσεις σας ένα χρόνο πριν μιλούσαν για άμεση εξαγγελία διαγωνισμού”.

Βατόμουρο

Έπειτα από 24ωρη σκέψη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση, επισημαίνοντας πως η ΝΔ βάζει “...σοβαρή υποψηφιότητα για Χρυσό Βατόμουρο Κωμωδίας”...

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, η ερώτηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κακόγουστη διασκευή της ελληνικής ταινίας “φωνάζει ο κλέφτης”. Σχετικά με την ουσία του θέματος, αναφέρει τα εξής:

“Ερωτά για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ η ΝΔ, η οποία είχε προκηρύξει διαγωνισμό προμήθειας ασθενοφόρων το 2007, ο οποίος διαγωνισμός περιπλανιόταν ως άλλος Οδυσσέας για δέκα περίπου χρόνια στα συρτάρια των αρμοδίων.

Και αν ο Οδυσσέας δεν 'εξώκειλε' στην Ανθεμόεσσα, μαγεμένος από τον ήχο των Σειρήνων, οι σειρήνες των νέων ασθενοφόρων δεν ηχούσαν, καθώς οι 'μνηστήρες' δεν τα έβρισκαν στη μοιρασιά των προικιών.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αφορούσε στην προμήθεια 186 συνολικά ασθενοφόρων. Το πρώτο σκέλος που αφορούσε στην προμήθεια 90 ασθενοφόρων με αντίτιμο 48.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, το περασμένο φθινόπωρο και τα νέα ασθενοφόρα έχουν ήδη παραδοθεί στο σύνολό τους στις περιφέρειες για τις οποίες προορίζονταν.

Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού, το οποίο αφορούσε στην προμήθεια 96 ασθενοφόρων ακυρώθηκε καθώς το αντίτιμο ήταν 63.000 ευρώ ανά ασθενοφόρο, ενώ οι προδιαγραφές ήταν ακριβώς ίδιες με αυτές του πρώτου σκέλους”.

Νέα

Από το υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό ότι στη διαδικασία έκδοσης έγκρισης σκοπιμότητας βρίσκεται νέος διαγωνισμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος αφορά στην προμήθεια 233 νέων ασθενοφόρων.

Ο αριθμός των οχημάτων που τελικά θα αγορασθούν εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα των κατά τόπους Περιφερειών, καθώς και από την εξέλιξη των επαφών με γνωστό ίδρυμα για τη δωρεά 145 οχημάτων.

Το σύνολο ανέρχεται στα 404 ασθενοφόρα, 334 νέα και 70 μεταχειρισμένα οχήματα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου