Πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι γιατροί, εκφράζοντας την αντίδραση του κλάδου στον νόμο Κατρούγκαλου.

Τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία ανακοίνωσε η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πως με τον νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – μειώνονται οι συντάξεις μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού τους και επιβάλλονται νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αν κάποιος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα και για δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή να συνεχίσει την ασφάλιση του και σε δεύτερο φορέα ασφάλισης, επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Το ύψος της δεύτερης ασφαλιστικής εισφοράς διαμορφώνεται στο 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, τριπλασιάζεται σχεδόν το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών, καθώς αυξάνεται σταδιακά από 6,67% στο 20%.

Επιβάλλονται, παράλληλα, εισφορές 20% στους άνεργους γιατρούς, οι οποίοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, όπως στους ειδικευόμενους που είναι στην ανομονή από το ένα κομμάτι της ειδικότητας στο άλλο.

Την ίδια ώρα, η ενοποίηση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω. Αφορά κυρίως τους νέους γιατρούς, ειδικευόμενους, επικουρικούς που για να πάρουν πλήρη σύνταξη θα πρέπει να δουλεύουν δυο ζωές...

Αιτήματα

Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί:

  • Κατάργηση όλων των αντι - ασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Επιδότηση στο 80% του μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη του άνεργου γιατρού, κατά τη διάρκεια της αναμονής για ειδικότητα.
  • Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων.
  • Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης.

Ζητεί, επίσης, ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.

ΠΙΣ

Την υποστήριξή του στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Το προεδρείο του Συλλόγου καλεί τους γιατρούς τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα να συμμετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας