Η συγκρότηση σε Σώμα του νέου Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης – 15ης Ιουνίου, σηματοδότησε το περασμένο Σάββατο την επίσημη έναρξη μιας νέας εποχής, συνέχειας αλλά και ανανέωσης για τον δεύτερο Ιατρικό Σύλλογο της χώρας. Ο νέος πρόεδρος, Νικόλαος Μπάτζιος, που διαδέχεται τον Νικόλαο Νίτσα στο «τιμόνι» του Συλλόγου, ιεραρχεί στο iatronet.gr τις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Αυτές στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση του ΕΣΥ και της θέσης των γιατρών μέσα σε αυτό, στην κατάργηση του clawback. στην ανάσχεση του brain drain και στην αντιμετώπιση των υποχρεωτικών μετακινήσεων γιατρών της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη κενών στην περιφέρεια. 

Πώς εκλαμβάνετε το μήνυμα των γιατρών – μελών που έδωσαν στην παράταξή σας το ιστορικό υψηλό του 71,63%;

Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως ήμασταν σε καλό δρόμο, πως το έργο μας εκτιμήθηκε από τους συναδέλφους, οι οποίοι μας δίνουν μια εντολή συνέχειας. Από την άλλη, βέβαια, αυξάνει τις ευθύνες μας, γιατί έχουν περισσότερες απαιτήσεις από εμάς. Προεκλογικά πέρασα από όλα τα νοσοκομεία, όλες τις κλινικές, όλα τα Κέντρα Υγείας και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, αφουγκράστηκα τα προβλήματα που υπήρχαν, κατέγραψα προτεινόμενες λύσεις. Όλα αυτά πρέπει να μας οδηγήσουν σε πρωτοβουλίες που θα φέρουν λύσεις. 

Ποιο θεωρείτε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του ΕΣΥ σήμερα και των ιατρών μέσα σε αυτό;

Κυρίαρχα ζητήματα είναι η καλύτερη στελέχωση και φυσικά αύξηση των αμοιβών όλων των ιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευομένων, σε πλαίσια αντίστοιχα των ευημερούντων κρατών της Ε.Ε.

Παράλληλα, πρέπει να βρούμε και τρόπους που θα ενισχύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα αφενός ο ασθενής να βρίσκει πιο εύκολα γιατρό για να λύσει το πρόβλημά του, αφετέρου να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία τελικά έχουν αλλάξει ρόλο και αντιμετωπίζουν ζητήματα που έπρεπε να λύνονται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας. 

Στον ιδιωτικό τομέα ποια ζητήματα ιεραρχείτε ως πρωταρχικά; 

Μείζον ζήτημα είναι η κατάργηση του ληστρικού clawback και του rebate που εισήχθη ως μνημονιακό μέτρο και παραμένει παρόλο που βγήκαμε από το συγκεκριμένο μνημόνιο. 

Άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι ο ετεροκαθορισμός των αμοιβών μεταξύ ιδιωτικών Κλινικών και ασφαλιστικών εταιριών. Τώρα πια ο γιατρός δεν κανονίζει αυτός την αμοιβή του σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Χειρουργεί κάποιον ασθενή που έχει ιδιωτική ασφάλεια, η ιδιωτική ασφάλεια έχει προαποφασίσει το ποσό που θα δώσει στο γιατρό, χωρίς να έχει μιλήσει μαζί του, αλλά μόνο με την Κλινική. Αυτές οι συμφωνίες, φυσικά, είναι προς τα κάτω για τον γιατρό, ο οποίος αν ζητήσει την πραγματική αμοιβή που θέλει να πάρει, μένει ακάλυπτος ο ασφαλισμένος. 

Με βάση τη νομοθεσία, αυτός ο ετεροκαθορισμός των ιατρικών αμοιβών είναι παράνομος. Κατ΄ αρχάς, απαγορεύεται η ιατρική μεσιτεία, δεν μπορεί κάποιος να κανονίσει την αμοιβή που θα πάρει ο γιατρός. 

Πέραν όλων αυτών, ο γιατρός παίρνει την αμοιβή του μετά από 1 και 1,5 χρόνο. Αν κάνουμε τώρα ένα χειρουργείο σε ασθενή με ιδιωτική ασφάλιση, η ασφαλιστική έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον ασθενή – πελάτη της σε 40 μέρες. Εγώ έχω 2 χρόνια απλήρωτα χειρουργεία από τις Κλινικές. 

Σε έρευνα του ΙΣΘ το 59% των ειδικευόμενων και νεών γιατρών δήλωσαν πως σκοπεύουν να φύγουν από την Ελλάδα. Πώς μπορεί να σταματήσει το brain drain;

Στην ίδια έρευνα, το 70% των νέων γιατρών απάντησαν πως έχουν βιώσει συνθήκες burnout. Πρέπει να δούμε και τα δύο θέματα ταυτόχρονα. Και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας γιατρός, ο οποίος πρέπει να εκπαιδευτεί και ταυτόχρονα δουλεύει ακατάπαυστα σε συνθήκες που προκαλούν το burnout, αλλά και το brain drain. Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε τέτοιες συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης που θα κρατήσουν τους νέους εδώ. Να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα, όπως προγράμματα που θα επιδοτούν και θα δίνουν κίνητρα σε νέους επιστήμονες για να παραμείνουν στη χώρα. 

Φυσικά, όλα όσα ανέφερα προηγουμένως είναι αλληλένδετα. Ένα πιο δελεαστικό ΕΣΥ, με καλύτερη στελέχωση και καλύτερες αμοιβές, μια καλύτερη πρωτοβάθμια, μια λύση στο θέμα του ετεροκαθορισμού των αμοιβών, θα δημιουργούσαν καλύτερες συνθήκες για τους νέους συναδέλφους.

Οι μετακινήσεις γιατρών στην περιφέρεια για την κάλυψη κενών έχουν διευρυνθεί. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο; 

Ψηλά στην ατζέντα μας είναι η κατάργηση αυτών των μετακινήσεων. Έχουμε γιατρούς που αναγκάζονται να κάνουν εφημερία για μια μέρα στο νοσοκομείο μιας επαρχιακής πόλης που απέχει 150 και 200 χιλιόμετρα. Πηγαίνουν εκεί χωρίς να γνωρίζουν τους ασθενείς, χωρίς να έχουν καν ειδικευόμενο, μέχρι να ενημερωθούν έχει περάσει η εφημερία και πρέπει να επιστρέψουν. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για τους ασθενείς, καθώς τους βλέπει ένας γιατρός που δεν τους έχει ξαναδεί ποτέ και δεν έχει ενημερωθεί για κατάστασή τους, όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς, για το εργασιακό τους περιβάλλον και για τη σωματική τους κούραση. 

Άλλο παράλληλο φαινόμενο αφορά συναδέλφους που εργάζονται σε ΤΟΜΥ, όπου έχουν ένα εξωτερικό ιατρείο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και αν εντοπίσουν κάτι που χρήζει εξειδικευμένης αντιμετώπισης το παραπέμπουν στο νοσοκομείο. Και αυτοί οι γιατροί υποχρεούνται πλέον να καλύψουν εφημερίες στα νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας. Ένας άνθρωπος που έχει 20 χρόνια να νοσηλεύσει ασθενή, καλείται να κάνει εφημερία σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. 

Τον επόμενο χρόνο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει υπερσύγχρονο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ενώ σε στάδιο σχεδιασμού βρίσκεται και το νέο Ογκολογικό. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτά τα έργα και τι άλλο χρειάζεται να γίνει;

Τα χρειαζόμαστε αυτά τα νοσοκομεία. Είναι πολύ σημαντικά έργα, που εκτός των άλλων θα δώσουν πνοή και στη δυτική Θεσσαλονίκη που το έχει ανάγκη. Ένα «πάρκο υγείας» σχηματίζεται στην περιοχή, με το Παπαγεωργίου, το 424, το νέο Ογκολογικό, και πιο πάνω, νοητά, το νέο Παιδιατρικό. Μια δυσκολία δημιουργείται από το γεγονός ότι ειδικά το τελευταίο απέχει αρκετά από τον αστικό ιστό και υπάρχει ένα ζήτημα προσβασιμότητας. Ελπίζουμε να υπάρξει η κατάλληλη αστική σύνδεση για την εξυπηρέτηση του κοινού. 

 

Μικρό βιογραφικό

Ο Νικόλαος Μπάτζιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973. Είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Ελευθέριο-Κορδελιό από το 2008. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Κορδελιού και από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ειδικεύτηκε στην Ωτορινολαρυγγολογία στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», ενώ έχει υπηρετήσει σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε από νεαρή ηλικία μέσα από πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Από το 2005 συμμετέχει ενεργά στα συνδικαλιστικά και θεσμικά όργανα των ιατρών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 2008, έχοντας διατελέσει Ταμίας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας, ενώ από τον Ιούνιο του 2026 είναι Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

Προσθέστε το iatronet.gr στο Discover

Ειδήσεις υγείας σήμερα
AstraZeneca: Επένδυση $1,5 δισ. για φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η αναπηρία δεν είναι έγκλημα για να τιμωρείται με θάνατο
Ε.Ε.Σ.: Άσκηση Ετοιμότητας και Στρατοπέδευσης Έκτακτης Ανάγκης στη νήσο Τριζόνια