Χωρίς παιδιατρική κλινική λειτουργούν τα νοσοκομεία του Άργους και του Ναυπλίου, με αποτέλεσμα τα παιδιά που χρειάζονται νοσηλεία να διακομίζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα των γύρω περιοχών ή στην Αθήνα.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ειδικευομένων, καθώς και υγειονομικού υλικού.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στις υγειονομικές μονάδες της περιοχής, έπειτα από πρόσκληση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Δήμητρας Στεφανοπούλου.

Ο κ. Βλασταράκος και η κ. Στεφανοπούλου συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη με τους διευθυντές της Ιατρικής Υπηρεσίας, τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων υπηρεσιών Υγείας, των νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα.

Κοινή διαπίστωση είναι η έλλειψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη ειδικευομένων σε μεγάλο αριθμό και μέρος των αναγκών καλύπτεται από επικουρικούς ιατρούς.

Διαπιστώθηκαν ελλείψεις σε υλικά άμεσης ανάγκης και επισημάνθηκε η ανάγκη ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (ο ένας αξονικός τομογράφος του νοσοκομείου Άργους που λειτουργεί, είναι παλαιάς τεχνολογίας).

Πρωτοβάθμια

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ μετέβη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου στο Ναύπλιο, όπου έγινε συζήτηση με τους ιατρικούς φορείς, δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τους διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών και των Κέντρων Υγείας και με άλλους ιατρούς, για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται τόσο στη Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Επισημάνθηκε η αποδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ελλιπείς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και οι μεγάλες συμμετοχές των ασθενών. Σημειώθηκε ότι τα νοσοκομεία επιβαρύνονται σημαντικά με τα περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας, ελλείψει οργανωμένου συστήματος.

Οι χαμηλοί μισθοί των ιατρών, οι χαμηλές αποδοχές των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων υπηρεσιών υγείας, η εξόντωση των εργαστηριακών ιατρών με το clawback και το rebate και την υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, επηρεάζουν αρνητικά τους δείκτες περίθαλψης.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το TikTok προκαλεί κίνδυνο εθισμού και σοβαρές επιπτώσεις στον εγκέφαλο παιδιών και εφήβων
Τροφές με πιο πολλά αντιοξειδωτικά από τα πορτοκάλια
Ψωρίαση: Διαφορετικοί χρόνοι διακοπής θεραπείας με τα βιολογικά φάρμακα