Σοβαρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση έχουν προκαλέσει οι αναφορές του υπουργού Υγείας στη Βουλή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Απαντώντας την Τετάρτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Υπάρχει μια σκέψη να είναι υποχρεωτικό ο γονιός που αρνείται να εμβολιαστεί το παιδί του να υπογράφει ένα έντυπο το οποίο θα καταχωρείται στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού και άρα, στον ηλεκτρονικό φάκελο. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν παρεμβάσεις αλλαγής συνείδησης”.

Το σχόλιο του υπουργού προκάλεσε τη σφοδρή απάντηση από το “Ποτάμι”. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό ως ακρογωνιαίο λίθο της Δημόσιας Υγείας σε όλον τον σύγχρονο κόσμο, σημειώνοντας τα εξής:

“Ο εμβολιασμός, δεν προφυλάσσει από πιθανόν θανατηφόρες ασθένειες μόνο το ίδιο το άτομο που εμβολιάζεται.

Δημιουργώντας την λεγόμενη 'ανοσία αγέλης' προφυλάσσει τα πιο αδύνατα άτομα της κοινωνίας: τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, και αδύναμα παιδιά με σημαντικές αλλεργίες ή που βρίσκονται σε ανασοκαταστολή (παιδιά με λευχαιμία), αλλά και όλους του ασθενέστερους συμπολίτες μας!

Η παραπληροφόρηση που παρέχει απλόχερα το διαδίκτυο σε γονείς που απλά θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχει φέρει και στην χώρα μας το αντι - επιστημονικό κίνημα του αντι - εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση με τις ατυχείς δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού, αντί να δώσει σαφές και ισχυρό μήνυμα στους γονείς για την ανάγκη αλλά και την ασφάλεια του εμβολιασμού, προσφέρει παράθυρο στην παραπληροφόρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευαίσθητους συμπολίτες μας.

Η ανευθυνότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, της δήθεν αριστεράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης αποτυγχάνει ακόμα μια φορά να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας”.

Ξεκάθαρη

Για ξεκάθαρη απάντηση του κ. Ξανθού, γίνεται λόγος σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείας, με αιχμές για “ακραία αντιπολιτευτική και μικροκομματική εκμετάλλευση:

“Το Ποτάμι επιδίδεται ανοικτά σε έναν άκρατο λαϊκισμό απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα Δημόσιας Υγείας εμφανιζόμενο ως προστάτης του υποχρεωτικού εμβολιασμού απέναντι στην υποτιθέμενη ανεκτικότητα του υπουργού Υγείας στην παραπληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών.

Επαναλαμβάνουμε την τοποθέτηση στη Βουλή: Ο εμβολιασμός αποτελεί διεθνώς ένα πολύ κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και έχει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και της αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων.

Η απάντηση στην ευτυχώς περιορισμένη επιρροή του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η έμφαση στην κουλτούρα της οικογενειακής ιατρικής, της πρόληψης και της αγωγής υγείας και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονιών για τα πολλαπλά οφέλη των εμβολίων και τους κινδύνους από τον μη εμβολιασμό”.

Από το υπουργείο Υγείας επισημαίνεται πως η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, με τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα την ιδέα του εμβολιασμού και την προστασία της Δημόσιας Υγείας”.

Επιπλέον Πληροφορίες