Κανιβαλισμός τιμών, αύξηση της φοροδιαφυγής, εκτίναξη των επισφαλειών, ενίσχυση των παράλληλων εξαγωγών, εκμετάλλευση του καταναλωτή, θα είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της εφαρμογής της  υπ. αριθμ. Γ5(α) οικ.38152  Υπουργικής Απόφασης σχετικά με «Διατάξεις τρόπου και διαδικασίας καθορισμού ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης και ανώτατης νοσοκομειακής τιμής καθώς και διάθεσης για τα «μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα» (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), μας ανέφερε διοικητικός παράγοντας από την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ).

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το παράδοξο της ελληνικής αγοράς συνεχίζεται απτόητο, και εξηγεί: Από την μία η Πολιτεία ζητά από την αγορά να «μιλήσει» και από την άλλη παραγκωνίζει την αποθήκη, το φαρμακείο, και δίνει αποκλειστικά τον λόγο στη βιομηχανία να κάνει τα δικά της παιχνίδια, καθορίζοντας τιμές κατά το δοκούν με βάση το δικό της όφελος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, σήμερα το 30% των φαρμακείων βρίσκονται στο κόκκινο, με τις επισφάλειες να έχουν κτυπήσει «ταβάνι». Αν τα συγκεκριμένα… σκάσουν, κοινώς χρεοκοπήσουν, αναρωτιέται ο ίδιος, ξέρουν οι αρμόδιοι του υπουργείου και της κυβέρνησης πόσες άλλες επιχειρήσεις θα συμπαρασύρουν. Με την νέα υπουργική απόφαση  εξανεμίζουν την όποια ρευστότητα υπάρχει. Την ίδια στιγμή, αναφέρει η πηγή μας, ο κανιβαλισμός τιμών που επικρατεί στις ηλεκτρονικές πωλήσεις θα μεταφερθεί και εντός των καταστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δούμε και πωλήσεις κάτω του κόστους –κτυπώντας επί της ουσίας τον συνάδελφο φαρμακοποιό- αλλά και φοροδιαφυγή. Σήμερα ο τζίρος μοιράζεται 80% σε φάρμακο και 20% σε παραφάρμακο (συμπεριλαμβάνονται τα Μη συνταγογραφούμενα). Σε αυτό το 20% θα υπάρξει η φοροδιαφυγή, ενώ θα γιγαντωθούν και οι λίστες με τα Μη συνταγογραφούμενα τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια.

Εξελίξεις θα έχουμε όμως και στο επίπεδο των φαρμακαποθηκών, με πρώτη τις παράλληλες εξαγωγές. Και εξηγεί ότι σε μία αγορά που φθίνει… πέρυσι δημιουργήθηκαν 17 νέες φαρμακαποθήκες και φέτος τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί για καινούργιες είναι άλλες τόσες. Και ερωταπαντά: αυτές οι νέες αποθήκες δημιουργήθηκαν για να κερδίσουν από το φάρμακο… και βέβαια όχι. Συστήθηκαν για να κερδίσουν από τις παράλληλες εξαγωγές που δείχνουν αυξητικές τάσεις και άρα σε αυτό το σημείο θα πρέπει ως φυσική απόρροια να αναμένεται και αύξηση των ελλείψεων σε φάρμακα.

Τέλος, δυσάρεστες επιπτώσεις από την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης αναμένει και στην περίπτωση του καταναλωτή. Όπως τόνισε, παραδείγματα του εξωτερικού έχουν δείξει ότι σε αγορές όπου τα Μη συνταγογραφούμενα δόθηκαν εκτός φαρμακείου και σε άλλα κανάλια διάθεσης, η τιμή τους  διπλασιάστηκε, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι δηλητηριάσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο