Πληθαίνουν οι αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τους Ιατρικούς Συλλόγους.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου εκφράζει την αντίθεσή της στο προωθούμενο νομοθέτημα, κάνοντας λόγο για “μέγιστο θέμα ηθικής τάξης”.

Στη διένεξη παρενέβη ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, τονίζοντας πως οι παραπάνω Σύλλογοι μεμψιμοιρούν.

Η κ. Μαστοράκου, πάντως, εκτιμά πως το σχέδιο νόμου έρχεται στο παρά πέντε και πως κυρίαρχος σκοπός του είναι η παράταση της τρέχουσας θητείας του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων κατά ένα έτος.

Σημειώνει, δε, πως υπάρχει μέγιστο ζήτημα ηθικής τάξης και συνταγματικότητας, όταν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων περί προκήρυξης εκλογών:

“Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον σκοταδισμού και δημοκρατικής αδιαφάνειας, είναι επιτακτικό να μην επιτραπεί νομοθετικά η μετατροπή των Ιατρικών Συλλόγων σε διοικητικές μαριονέτες”, σχολιάζει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Εκτιμά πως την τελευταία διετία είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια απαξίωσης των Ιατρικών Συλλόγων, και επιτίθεται κατά του κ. Βαρνάβα, κάνοντας λόγο για “...αήθεις προσωπικές επιθέσεις κατά προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από τον φιλοκυβερνητικό γενικό γραμματέα του ΠΙΣ, ο οποίος πιθανά να εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του”...

Βαρνάβας

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ σημειώνει πως η ιατρική νομοθεσία ανάγεται σε νόμους της δικτατορίας Μεταξά καθώς και Βασιλικά Διατάγματα του 1957:

“Δικαιολογημένα όλοι οι γιατροί νιώθαμε ντροπή κάθε φορά που κάναμε παραπομπή στις απαρχαιωμένες αυτές διατάξεις. Για αυτό, υπήρξε επίμονο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων και του ΠΙΣ για εκσυγχρονισμό της ιατρικής νομοθεσίας”.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, το 2014 ο ΠΙΣ πραγματοποίησε δύο πολύωρες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να μελετήσει άρθρο προς άρθρο τις προτάσεις της ιατρικής κοινότητας, ενώ ομάδα νομικών εργάστηκε ώστε αυτές να διαμορφωθούν σε σχέδιο νόμου.

Έκτοτε, σε κάθε συνάντηση που πραγματοποιούσε ο ΠΙΣ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έθετε επίμονα αίτημα προώθησης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, ενώ σε πρόσφατη συνδιάσκεψη του ΠΙΣ με συμμετοχή του υπουργού Υγείας υπήρξαν τοποθετήσεις Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που τον εγκαλούσαν για καθυστέρηση ψήφισης του σχεδίου νόμου.

Έκπληξη

Ο γραμματέας του ΠΙΣ εκφράζει την έκπληξή του από τις ανακοινώσεις κατά του νομοσχεδίου που εξέδωσαν πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων, κάνοντας λόγο για ανέντιμη τακτική:

“Οι ισχυρισμοί που προβάλλουν στρέφονται εναντίον του ΠΙΣ και είναι καινοφανείς. Κανένας από τους ισχυρισμούς περί φίμωσης των συλλόγων δεν προβλήθηκε ποτέ στη γενική συνέλευση. Κυρίως, όμως, οι τρεις πρόεδροι (σ.σ. Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) δεν εισφέρουν καμιά πρόταση, ακολουθώντας τακτική γκρίνιας και φθοράς”...

Ο κ. Βαρνάβας σημειώνει πως οι παραπάνω πρόεδροι είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους στα θεσμικά όργανα και το απέφυγαν, προσδοκώντας ότι θα είχαν εσαεί δυνατότητα να μεμψιμοιρούν πως ο ΠΙΣ δεν εισακούεται από το υπουργείο.

Χαρακτηρίζει τραγικό ότι ότι οι πρόεδροι των Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Πάτρας είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ.

Αντιπολίτευση

Σε "γνωστούς - αγνώστους", οι οποίοι αντιπολιτεύονται την ηγεσία του ΠΙΣ, αποδίδει τις αντιδράσεις ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος:

"Η προβαλλόμενη επιχειρηματολογία τους, που επιστρατεύθηκε με μεγάλη προχειρότητα, ακούγεται για πρώτη φορά και εκθέτει τους ίδιους που την επικαλούνται.

Θα ήταν πιο έντιμο και ηθικό εκ μέρους τους να δηλώσουν: 'φύγετε εσείς, γιατί θέλουμε να έλθουμε εμείς, για να τα κάνουμε όλα πιο μοντέρνα και πιο σύγχρονα'".

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, οι φιλοδοξίες του καθένα είναι σεβαστές, μόνον όταν κινούνται μέσα σε υγιή πλαίσια και ιδιαίτερα όταν δεν βλάπτουν την ενότητα του ιατρικού κινήματος και δεν το ωθούν σε μια αποτελματωμένη εσωστρέφεια:

"Πιστεύουμε ακράδαντα πως κάθε προσπάθεια χειραγώγησης του ιατρικού κινήματος μέσω τέτοιων συμπεριφορών και ψευτοεπιχειρημάτων, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, γιατί το ιατρικό σώμα έχει νουν και γνώσιν".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA