Να αποφεύγουμε την κολύμβηση και την έκθεση σε περιοχές όπου υπάρχει ρύπανση, συνιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κλιμάκιο του γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας από το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε την Παρασκευή αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας.

Αξιολόγησε το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και διερεύνησε τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Μετά το τέλος του ελέγχου, οι επιστήμονες εξέδωσαν σύσταση, σύμφωνα με την οποία - σε πρώτο χρόνο - πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει το πρωί και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δήλωσε πως κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει ούτε να κολυμπά στις περιοχές που υπάρχει μαζούτ, καθώς υπάρχουν άμεσοι και απώτεροι κίνδυνοι για την υγεία.

Με απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, που παρατίθεται πιο κάτω, εντάσσονται και οι πληγείσες περιοχές σε παλαιότερη απόφαση για απαγόρευση κολύμβησης στην Αττική. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:

  • Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.
  • Οι ακτές κολύμβησης της περιοχής "Βοτσαλάκια".
  • Όλες οι ακτές κολύμβησης  του Δήμου Αλίμου.
  • Όλες οι ακτές κολύμβησης  του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
  • Όλες οι ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης.
  • Όλες οι ακτές κολύμβησης  του Δήμου Γλυφάδας.
  • Ο όρμος Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν την Πέμπτη οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος είχε εκτιμήσει πως οι ακτές είναι ασφαλείς και οι πολίτες μπορούν να κολυμπήσουν.

Ο κ. Κουρουμπλής τροποποίησε την Παρασκευή τις θέσεις του, δηλώνοντας πως σε έναν μήνα θα υπάρξουν αποτελέσματα από τις μετρήσεις που διενεργούνται: "Χωρίς μετρήσεις δεν μπορεί να πει κανείς εάν κάποιος μπορεί να κολυμπήσει ή όχι", ανέφερε.

Περιστατικά

Σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Χημικών, από το 1972 έχουν καταγραφεί δέκα τουλάχιστον επεισόδια διαρροής πετρελαίου τόσο στο κεντρικό Αιγαίο, όσο και σε παράκτιες περιοχές (Κρήτη, Πύλο, Ασπρόπυργο, Πειραιά, Ελευσίνα, Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, Λευκαντί Ευβοίας).

Σε ενημερωτικό έγγραφο που δημοσιοποίησε και το οποίο παρατίθεται ολόκληρο πιο κάτω, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει 100% αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού των πετρελαιοκηλίδων.

Οι χημικοί σημειώνουν πως η πιο φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος είναι ο μηχανικός καθαρισμός που βρίσκει εφαρμογή σε παράκτιες περιοχές και ήρεμη θάλασσα.

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις, καθώς και φαινόμενα βιοσυσσώρευσης κυρίως καρκινογόνων πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων από βενθικούς οργανισμούς που φιλτράρουν την τροφή τους (µύδια, στρείδια).

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο