Νέα απόφαση για απαγόρευση της κολύμβησης εξαιτίας της ρύπανσης σε επτά παραλίες της Αττικής, εξέδωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας.

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα άλλη, με την οποία απαγορεύεται το μπάνιο στις ίδιες παραλίες εξαιτίας εμφάνισης πετρελαιοκηλίδας.

Με τη νέα απόφαση, η οποία παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, στις εν λόγω παραλίες απαγορεύεται το μπάνιο ακόμη και εάν έχουν υπάρξει φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης:

Πειραιάς - Νήσοι

Στη Σαλαμίνα, στον όρμο Λιμνιώνα κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στον Πειραιά, από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

Στον Πειραιά, στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

Νότιος Τομέας

Σε όλες τις ακτές κολύμβησης στον Άλιμο, στο Παλαιό Φάληρο, σε Ελληνικό – Αργυρούπολη και στη Γλυφάδα.

Στην απόφαση του Ανδρέα Ξανθού επισημαίνεται πως η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τη ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό.

Αυτό έχει επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών.

Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου).

Από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (μύδια, στρείδια) και συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς.

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας, δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας