Απειλή για χιλιάδες ηλικιωμένους είναι οι πτώσεις. Καταλαμβάνουν την πρώτη αιτία θανάτου από ατυχήματα και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνες για το 40% των θανάτων από κακώσεις στους άνω των 65 ετών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους τρεις ηλικιωμένους άνω των 65 ετών πέφτει, τουλάχιστον, µία φορά κάθε χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό φθάνει στο 50% για άτομα άνω των 80 ετών.

Οι κακώσεις από πτώσεις αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας, από άποψη νοσηρότητας, θνησιμότητας αλλά και κόστους αντιμετώπισης.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Ελλάδα, εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 21,3% ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον (27,1% το 2030 και 36,5% το 2050).

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) Πέτρος Λυμπερίδης, με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, που είναι η 30ή Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΣΦ κάθε έτος θα διοργανώνει παρεμβάσεις και προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν αποκλειστικό στόχο την προαγωγή και αγωγή υγείας του πληθυσμού.

Δοκιμασίες

Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, φέτος διοργανώνονται από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου δωρεάν δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια φυσικοθεραπευτήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβληθούν σε διάφορες δοκιμασίες (δύναμης των κάτω άκρων, ισορροπίας και κινητικότητας), προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο κινδύνου πτώσεων. Σε όσους εντοπιστεί πρόβλημα, θα γίνει επίδειξη ενός σετ βασικών ασκήσεων που μπορούν να ακολουθούν για την ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητάς τους.

Παράλληλα, στον ιστότοπο του Συλλόγου υπάρχουν διαθέσιμα φυλλάδια ασκήσεων για σταθερότητα στάσης, δύναμη και αποσυμπίεση, ενδυνάμωση και ισορροπία. Τις ασκήσεις μπορούν να “κατεβάσουν” οι ενδιαφερόμενοι εντελώς δωρεάν.

Δίκτυο

Ο κ. Λυμπερίδης διευκρίνισε πως όλο το υλικό των ασκήσεων έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου ProFouND (Prevention of Falls Network for Dissemination). Πρόκειται για μία χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλία, η οποία είναι αφιερωμένη στη διάδοση και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών πρόληψης των πτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, ο ΠΣΦ θα υποβάλει στο υπουργείο Υγείας έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνονται χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται ο συνολικός αριθμός των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στα τεστ και όσων αξιολογήθηκαν με προβλήματα.

Θα αποτυπώνεται, επίσης, ο αριθμός όσων έλαβαν πρόγραμμα ασκήσεων και τα συγκριτικά αποτελέσματα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων που παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την εκτέλεση των ασκήσεων για διάστημα 30 ημερών.

Δημ.Κ.