Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και σίγουρα αυτό ταιριάζει και στην περίπτωση των φαρμακείων εστιάζοντας στο ιδιοκτησιακό. Όταν βγήκε ο νόμος που επέτρεπε σε ιδιώτες επενδυτές άσχετους με τον χώρο να εισέλθουν σε αυτόν αγοράζοντας πακέτα μετοχών, προκλήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις με απόηχο έως σήμερα. 

Όμως τα δεδομένα της αγοράς και συγκεκριμένα η συνεχής συρρίκνωση του τζίρου των φαρμακείων δείχνει να έχει παγώσει επί του παρόντος το ενδιαφέρον των επενδυτών, σε αντίθεση με τους φαρμακοποιούς που πλέον ψάχνουν ιδιωτικά κεφάλαια παραχωρώντας μέρος του καταστήματός τους για να λυτρωθούν, αφενός από το βάρος των υποχρεώσεών τους και αφετέρου από την αβεβαιότητα του επαγγέλματος. 

Σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι σήμερα 4 επενδυτές έχουν αγοράσει πακέτα μετοχών σε φαρμακεία -ένα σε νησί και τρία στο λεκανοπέδιο- ενώ εκκρεμούν άλλες δύο αιτήσεις στα ενδότερα του Υπουργείου Υγείας τις οποίες και εξετάζει.

Από την άλλη, ο κλάδος των φαρμακείων από υγιής έχει καταλήξει εξαιρετικά προβληματικός, με ένα σωρό από οικονομικά προβλήματα και με τις επισφάλειες να έχουν χτυπήσει κόκκινο, δυσχεραίνοντας την όποια λειτουργία του.  

Παράγοντας του κλάδου, μας ανέφερε ότι σήμερα το 10% των φαρμακοποιών δεν βρίσκονται στα φαρμακεία τους αλλά σχεδόν κάθε μέρα στην Εφορία, προκειμένου να ρυθμίσουν ευνοϊκά τις οφειλές τους. Το 40% των φαρμακείων επί 9.600 που είναι συνολικά, κρατάνε κάποια ρευστότητα και το υπόλοιπο 50% κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.  

Όλο το παιχνίδι των εξελίξεων εκτιμάται ότι θα παιχτεί με αυτό το 50%, -κάποια εξ αυτών υπολειτουργούν- ενώ συνολικά διατηρούν υψηλά χρέη στους προμηθευτές τους, καθιστώντας ουσιαστικά τους τελευταίους έμμεσους συνεταίρους. Και ο λόγος είναι απλός: από το 2010 μέχρι και τα τέλη του 2017, ο τζίρος του κλάδου έπεσε κατά 65%. Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντας μας αναφέρει την δική του εμπειρία από το κατάστημά του που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία πόλης, λέγοντας ότι το 2010 έφθανε ο μηνιαίος τζίρος τους στα 140.000 ευρώ και σήμερα έχει πέσει στα 50.000 ευρώ.