Εντείνεται στη Γερμανία η συζήτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να ανατίθεται και σε άλλους επαγγελματίες Υγείας – πλην των γιατρών – ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των πολιτών.

Το θέμα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και παρεμβάσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ και οι Έλληνες φαρμακοποιοί αναζητούν τρόπο να εισέλθουν στον χώρο της παροχής παρόμοιων υπηρεσιών.

Από το 2015, ο εμβολιασμός στο φαρμακείο επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, στην Ελβετία. Οι φαρμακοποιοί πιστοποιούνται, έπειτα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας αρκετών ημερών. Σε περισσότερα από 500 φαρμακεία, σε 18 καντόνια της χώρας, οι πολίτες μπορούν να εμβολιάζονται.

Σε μία σειρά από χώρες, υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα εμβόλια, όπως της γρίπης ή της κνησμώδους εγκεφαλίτιδας, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν από φαρμακοποιούς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία.

Στις συγκεκριμένες χώρες, παρατηρείται αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού. Ο αριθμός των Αμερικανών που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης στο φαρμακείο αυξήθηκε περίπου κατά 25% τη διετία 2015 – 2016.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για ενήλικες χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας, ο εμβολιασμός στο φαρμακείο είναι εξίσου ασφαλής με εκείνον στο ιατρείο.

Το θέμα συζητείται ευρέως στη Γερμανία, με τους επιστήμονες να έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: σε εκείνους που συμφωνούν με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία και σε εκείνους που διαφωνούν.

Η υπέρμαχοι της άποψης πως πρέπει να χορηγούνται εμβόλια στα φαρμακεία προβάλλουν το επιχείρημα πως το γερμανικό κράτος πρέπει να αξιοποιήσει τη σχετική εμπειρία άλλων χωρών, όπου οι φαρμακοποιοί εμβολιάζουν.

Στον αντίποδα, οι διαφωνούντες εκτιμούν πως δεν πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί στο φαρμακείο, καθώς οι φαρμακοποιοί εμπλέκονται στη διαδικασία εφοδιασμού, ενώ οι ασθενείς δεν χρειάζονται μία τέτοια υπηρεσία.

Ελλάδα

Η συζήτηση για το θέμα βρίσκεται στα σπάργανα στην Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί προβάλλουν την ανάγκη να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην παροχή μίας σειράς υπηρεσιών, όπως πρώτων βοηθειών και εμβολιασμών.

Στους σχεδιασμούς του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) είναι να υπάρξει ένα ταχύρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω του οποίου να πιστοποιούνται “κλινικοί φαρμακοποιοί”. Οι φαρμακοποιοί εισηγούνται, κατά καιρούς, την παροχή παρόμοιων υπηρεσιών έναντι αμοιβής, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας.

Το θέμα αποτελεί “κόκκινο πανί” για τους γιατρούς, οι οποίοι θεωρούν πως ο εμβολιασμός και μία σειρά άλλων ενεργειών από την πλευρά των φαρμακοποιών, αποτελούν αντιποίηση επαγγέλματος...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο