Ένα στα τρία ευρώ που οφείλει το κράτος σε προμηθευτές και πολίτες προέρχεται από τον ευρύτερο τομέα της Υγείας.

Συγκεκριμένα, το 36% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει διαμορφωθεί από τη δραστηριότητα των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει από το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον περασμένο Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τον πρώτο μήνα του έτους τα νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ είχαν οφειλές της τάξης των 880 εκατομμυρίων ευρώ (532 εκατομμύρια ο ΕΟΠΥΥ και 348 εκατομμύρια τα νοσοκομεία).

Το ποσό εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του περασμένου Δεκεμβρίου (833 εκατομμύρια), εξαιτίας της αύξησης των ληξιπρόθεσμων των νοσοκομείων (348 εκατομμύρια ευρώ έναντι 301 εκατομμυρίων στο τέλος του 2017).

Το ίδιο διάστημα, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετάβλητες, στα 532 εκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω ποσά αφορούν υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους, που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Οι οφειλές ενδέχεται να είναι πιο χαμηλές, καθώς δεν συνυπολογίζονται οι απαιτήσεις νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους για υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές λόγω υπερβάσεων στους “κλειστούς” προϋπολογισμούς (clawback).

Αποκλιμάκωση

Όπως προκύπτει από τη διαχρονική σύγκριση των στοιχείων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του χώρου της Υγείας εμφανίζουν μία σταθερή αποκλιμάκωση από το 2017.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του Iatronet αναφερόταν πως τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΟΠΥΥ στο τέλος του 2017 ξεπερνούσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού (534,45 εκατομμύρια, έναντι οφειλών 532 εκατομμυρίων ευρώ).

Παρά τη βελτίωση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ αποτελούν το 36% των συνολικών οφειλών του ελληνικού δημοσίου έναντι 33% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή σε αυτές του τομέα της Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλλαγές στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν