Άθλιες, εξοντωτικές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας ισχύουν για πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς, κυρίως της περιφέρειας.

Λόγω της έλλειψης κρίσιμων ιατρικών ειδικοτήτων, καλούνται να εφημερεύσουν κάθε δεύτερη μέρα, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε...ζόμπι.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο γιατρός πηγαίνει το πρωί στη δουλειά του και φεύγει το άλλο μεσημέρι ή το απόγευμα, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει η εφημερία και οι υποχρεώσεις του στο τμήμα.

Οι διοικήσεις νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων πιέζουν το σύνολο των γιατρών να υπογράφουν το ανυπόφορο πρόγραμμα εφημερίας, με την απειλή πως δεν θα εγκριθούν από τον επίτροπο οι αμοιβές για την υπερωριακή απασχόληση...

Όπως καταγγέλλει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, σε πολλές δημόσιες δομές, κυρίως στην περιφέρεια, γιατροί κάνουν έως και 15 εφημερίες τον μήνα, για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι εφημεριακές ανάγκες, εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης που υπάρχει.

Για να κάμψουν τις αντιδράσεις για τις άθλιες συνθήκες εφημέρευσης και για τα απάνθρωπα ωράρια, εναλλάσσουν “το καρότο με το μαστίγιο”:

“Από τη μία, τα 'εντέλλεσθε', που δίνουν και παίρνουν. Από την άλλη, η τακτική που ακολουθούν διοικήσεις αρκετών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας να ζητούν από τους γιατρούς να υπογράφουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποδέχονται να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εφημεριών που αναγράφονται στο πρόγραμμα ή να προσυπογράφουν όλοι οι συνάδελφοι το μηνιαίο πρόγραμμα των εφημεριών”.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΔΗΠΑΚ, με τον τρόπο αυτό ζητούν από τους γιατρούς να υπογράψουν τα εξής:

  • Πως πραγματοποιούν οικειοθελώς τα εξοντωτικά προγράμματα εφημεριών, διακυβεύοντας όχι μόνο τη δική τους υγεία και ασφάλεια, αλλά και των ασθενών, καθώς η εντατικοποίηση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ιατρικών λαθών.
  • Ότι είναι συνυπεύθυνοι για την κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών επικίνδυνων για ασθενείς και γιατρούς.

Διλήμματα

Στην προσπάθεια να αποσπάσουν την υπογραφή των γιατρών, επιστρατεύουν μια σειρά εκβιαστικά διλήμματα όπως:

  • Αν δεν υπογραφούν οι εφημερίες από όλους, δεν θα τις εγκρίνει ο επίτροπος και δε θα πληρωθούν.
  • Αν έστω και ένας γιατρός δεν υπογράψει το πρόγραμμα, δεν θα πληρωθεί κανένας τις εφημερίες.

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται ένας “κοινωνικός αυτοματισμός” και να στραφούν γιατροί εναντίον γιατρών που αντιστέκονται σε αυτή την αθλιότητα.

Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς των διοικήσεων και να μην υπογράψει κανένας:

“Ας μπουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως με σμπαραλιασμένους υγειονομικούς, που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, εξασφαλίζονται 'ποιοτικές συνθήκες περίθαλψης' στους ασθενείς”, σημειώνει το προεδρείο της.

Η ΔΗΠΑΚ ζητεί μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για να προσφέρουν στους ασθενείς τις υπηρεσίες Υγείας που αξίζουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας