Εμπόδια στην ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε εξειδικευμένους γιατρούς, βάζει το υπουργείο Υγείας.

Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), από τις 13 Απριλίου οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν, εάν δεν υπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό γιατρό δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας).

Η απόφαση Γ1α/Γ.Π.οικ.29106, εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας την Παρασκευή και παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω. Έρχεται, δε, σε αντίθεση με τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στις αρχές του έτους, πως η διαδικασία των παραπομπών δεν επρόκειτο να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση.

Αφορά επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, όπως καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους και ενδοκρινολόγους.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ, όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Χρόνιοι

“Ξαφνικά, οι χρόνιοι ασθενείς, όπως καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ρευματοπαθείς και σακχαροδιαβητικοί, χάνουν την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στο θεράποντα ιατρό τους”, σχολιάζει το προεδρείο της Ένωσης.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για εμπόδια πρόσβασης και εξυπηρέτησής του στο πρωτοβάθμιο σύστημα.

Καταγγέλλουν τον “επικίνδυνο κυβερνητικό ερασιτεχνισμό” και δηλώνουν ότι θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση των δικαιωμάτων συμβεβλημένων ιατρών και ασφαλισμένων:

Αποτυχημένες

Αναφέρονται στις “αποτυχημένες προκηρύξεις των ΤΟΜΥ” και των συμβάσεων ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς.

Σημειώνουν, δε, πως το μέτρο προχώρησε, παρά τη ρητή αντίθεση της πλειοψηφίας του ιατρικού κόσμου στην επιβολή αυστηρής παραπομπής τύπου κλειστής "πύλης εισόδου στο σύστημα" (gate keeping).

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ καλεί τους γιατρούς να ενημερώσουν άμεσα τους ασφαλισμένους και ιδίως τους χρόνιους πάσχοντες για αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, επιδεικνύοντας τους την επισυναπτόμενη νομοθεσία.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο