Στην ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με 400 έως 450 μονίμων υπαλλήλων, κυρίως σε δομές της νησιωτικής χώρας, εξήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σάμο, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως οι θέσεις θα προκηρυχθούν άμεσα και αφορούν μόνον τα Κέντρα Υγείας.

Τονωτική ένεση – είπε – θα αποτελέσει και η πρόσληψη επικουρικών γιατρών και προσωπικού με τη νέα διαδικασία που έχει νομοθετηθεί, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό να προσλαμβάνεται μέσα σε 15 μέρες και όχι μετά από έξι μήνες.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι και αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της δομής, πραγματοποίησε συνάντηση με όλο το προσωπικό το οποίο εξέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Σημαντικότερα από αυτά είναι η έλλειψη οδηγών ΕΚΑΒ και η ανάγκη επικαιροποίησης των οργανισμών.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε πως τα Κέντρα Υγείας είναι στην πρώτη γραμμή ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στα νησιά που έχουν μεγάλο πληθυσμό ευθύνης όπως η Σάμος η οποία αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων, διαθέτει Πανεπιστήμιο και δέχεται πολλούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών, η οποία έχει ομαλοποιηθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό συγκριτικά με το 2015 και επεσήμανε ότι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με οικονομική ενίσχυση (όπου υπάρχει δυνατότητα) και με δίκαιη ανακατανομή των πόρων.

Πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Σάμου, Ν. Κατρακάζο, με βασικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό και την ανάγκη για την ενίσχυση στελέχωσης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) με ιατρικό προσωπικό, ώστε να παρέχεται πιο συστηματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Απολογισμός

Ο υπουργός Υγείας ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Σάμο με την επίσκεψή του στο νοσοκομείο του νησιού, προκειμένου να παραβρεθεί στο δημόσιο απολογισμό της διοίκησης και να πραγματοποιήσει ανοιχτή συζήτηση με όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό (φωτό).

Τα διοικητικά συμβούλια του σωματείου εργαζομένων και των νοσοκομειακών γιατρών αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για φιέστα και ζήτησαν να συναντήσουν κατ’ ιδίαν τον υπουργό.

Ο Ξανθός αν και ικανοποίησε το αίτημά τους, αλλά εξέφρασε την ενόχλησή του, επισημαίνοντας ότι η λογοδοσία της διοίκησης του νοσοκομείου στους εργαζόμενους και στην κοινωνία για τα πεπραγμένα της αποτελεί μια πρωτοποριακή, ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις