Στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη η 5η Συνάντηση υπουργών Διακήρυξης της Βαλέτας (5th Valletta Ministerial Meeting – Valletta Declaration).

Μέσω της συνόδου, το ελληνικό υπουργείο Υγείας επιχειρεί να διασφαλίσει συμμαχίες με τα ευρωπαϊκά κράτη στη διάθεση ακριβών φαρμάκων σε χαμηλές τιμές.

Προωθείται συλλογική διαπραγμάτευση με τις εταιρείες σε μία σειρά από ακριβά φάρμακα, πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Πρόκειται για ογκολογικά, “ορφανά” φάρμακα και βιολογικούς παράγοντες, που έχουν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), αλλά δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει και δεν έχουν τιμολογηθεί σε εθνικό επίπεδο.

Η σύνοδος αποτελεί πρωτοβουλία χωρών του ευρωπαϊκού “νότου” και συμμετέχουν σήμερα εννέα χώρες.

Οι έξι χώρες που μετείχαν αρχικά (από τον Μάιο του 2017) ήταν οι: Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Ρουμανία. Κατά την τελευταία σύνοδο, προστέθηκε και ένα νέο μέλος, η Σλοβενία, ενώ η Κροατία υπέγραψε σύμφωνο να μετάσχει ως “παρατηρητής”.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος, για πρώτη φορά, από τη Γαλλία να παρακολουθήσει τις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής.

Κόστος

Για τις ανάγκες της συνόδου, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να διαθέσει πάνω από 19.000 ευρώ.

Έχει κλείσει το εστιατόριο και το VIP & Donors Lounge στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το κόστος της μίσθωσης ανέρχεται σε 5.952 ευρώ με ΦΠΑ, ο οποίος θα βαρύνει τον τρέχοντα προϋπολογισμό του υπουργείου.

Το ποσό των 4.361,2 ευρώ έχει προϋπολογιστεί για τους καφέδες και τα γεύματα των υπουργών, ενώ 3.822,3 ευρώ θα διατεθούν για το επίσημο δείπνο στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης και 1.080 ευρώ για το επόμενο δείπνο.

Επιπλέον 496 ευρώ θα διατεθούν για την ιδιωτική περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου της Ακρόπολης με φροντιστή – αρχαιολόγο, 551,8 ευρώ για διάφορες εκτυπώσεις και 1.300 ευρώ για τις μετακινήσεις με πούλμαν.

Στους συμμετέχοντες θα προσφερθούν από τους Έλληνες διοργανωτές αναμνηστικά δώρα αξίας 975 ευρώ. Πρόκειται για 15 τεμάχια "πρες παπιέ" στάχυ και 40 τεμάχια κλειδοθήκης "Θεά Υγεία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας