Στη δεύτερη ανάγνωση φαίνεται ότι μπλόκαραν όπως ακούγεται οι τροικανοί το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο αν και είναι έτοιμο εδώ και 20 ημέρες, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.

Οπως αναφέρουν πηγές μας, ενώ πριν την διαβούλευση είχαν εγκρίνει το νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευσή του έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις παρατηρήσεις που είχαν γίνει από τους εμπλεκόμενους του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα να θέσουν βέτο.

Η παρατήρηση που τράβηξε την προσοχή των θεσμών φαίνεται να είναι η εξής: με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου οι επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στον κλάδο θα είναι μηδενικές λόγω των δυσβάσταχτων οικονομικά κριτηρίων που αυτό θέτει, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού.

Φήμες υποστηρίζουν ότι επιχειρηματικός όμιλος που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας κατά την σύνταξη του νομοσχεδίου είχε ενημερώσει και καταθέσει σχετικά στοιχεία τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας ότι με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων το ύψος της επένδυσης για μία κλινική 100 κλινών θα έφθανε τα 17 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνει και την αγορά Γης) από περίπου 5 εκατ. ευρώ που ήταν τη δεκαετία του 90.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι οι οποίες επενδυτικές κινήσεις θα γίνουν στον κλάδο θα αφορούν αποκλειστικά εξαγορές και όχι δημιουργία καινούργιων μονάδων. Ο λόγος είναι ότι οι παλιές κλινικές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τα προεδρικά διατάγματα το 517/91 και το 235/2000, γεγονός που ευνοεί τους νέους επενδυτές που δεν θέλουν να εμπλακούν με την καινούργια νομοθεσία και τις αυστηρές προϋποθέσεις που αυτή θέτει.

Μάλιστα είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το ΠΔ 517/91 ακριβώς επειδή ήταν πολύ αυστηρό ως προς τις προδιαγραφές που έθετε, διευρύνθηκε στην συνέχεια με το 235/2000 στην βάση του οποίου δημιουργήθηκαν πέντε νέες κλινικές. Σήμερα το 95% των κλινικών που λειτουργούν εφαρμόζουν το 235/2000.

Την ίδια στιγμή, ανεβαίνει η θερμοκρασία των επιθετικών κινήσεων που δρομολογηθεί στον κλάδο. Μολονότι οι περισσότερες επιχειρηματικές διεργασίες πραγματοποιούνται στο κλεινόν άστυ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη των νέων επενδυτών που έχουν εμφανιστεί στον κλάδο της υγείας τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην Κρήτη, προς αναζήτηση αγοράς μονάδων. Πληροφορίες λένε για δύο γενικές κλινικές, μία στα Χανιά και μία στο Ηράκλειο. Παράλληλα, διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη λόγω της γειτνίασης με τα Βαλκάνια αλλά και στη Λάρισα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]