Τραγικές και κωμικές εικόνες καταγράφονται στα νησιά, εξαιτίας των ελλείψεων σε πληρώματα ασθενοφόρων.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, περιμένοντας ασθενοφόρο στην Κίσσαμο Χανίων, ενώ το ΕΚΑΒ Καλύμνου απάντησε σε κλήση για τραυματία από τροχαίο πως “δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η βάρδια”!

Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ασθενοφόρων σε περιοχές με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Στις αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές οι διακομιδές καλύπτονται κυρίως από τα διαθέσιμα πληρώματα των Κέντρων Υγείας, καθώς δεν λειτουργούν σταθμοί ΕΚΑΒ.

Σε πολλές περιπτώσεις – καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ – πρόκειται για δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίες απέχουν μία ή και δύο ώρες από τα νοσοκομεία και απαιτούνται έως και τέσσερις ώρες για τη διακομιδή έκτακτων περιστατικών.

Πολλά από τα Κέντρα Υγείας διαθέτουν σαράβαλα ασθενοφόρα, που πολλές φορές είναι χαλασμένα.

Στις 19 Αυγούστου, έληξε η σύμβαση συνολικά 26 διασωστών σε νησιά του Αιγαίου και σταμάτησαν να εργάζονται στα Παραρτήματα ΕΚΑΒ και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (5), Μυτιλήνης (7), Σάμου (2), Χίου (4), Κω (2), Καλύμνου (2) και Λέρου (2).

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει δύο περιστατικά:

Το Κέντρο Υγείας Κισσάμου στον νομό Χανίων διαθέτει δύο ασθενοφόρα. Στις 16 Αυγούστου, ήταν και τα δύο ακινητοποιημένα λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ασθενής.

Ο δήμαρχος, σε επιστολή διαμαρτυρίας, αναφέρει: “Όταν ήρθε μετά από δύο ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τα Χανιά, ήταν αργά. Ίσως τώρα να ήταν ζωντανός εάν ένα από τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας ήταν σε λειτουργία”.

Στις 20 Αυγούστου, κλήθηκε το ΕΚΑΝ στην Κάλυμνο στις 5.35 το πρωί για έκτακτο περιστατικό (τροχαίο ατύχημα) και η απάντηση ήταν: “η βάρδια ξεκινά στις 7”!

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, δεν υπήρχε νυχτερινή βάρδια, καθώς δεν ανανεώθηκε η σύμβαση δύο διασωστών που είχαν προσληφθεί μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ελλείψεις

Η Ομοσπονδία παρουσιάζει ως εξής την εικόνα του ΕΚΑΒ στη νησιωτική χώρα:

  • Σαντορίνη: 9 διασώστες. Με υπερεργασία και μετακινήσεις υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Χρειάζονται άλλοι 2 διασώστες. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως μετά βίας επαρκεί για ένα!
  • Ίος:1 διασώστης. Υποτυπώδης έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.
  • Μύκονος: 8 διασώστες η πραγματική δύναμη. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές καλύπτονται οι βάρδιες σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 9 τουλάχιστον για να υπάρχει παρουσία και δεύτερου ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ (πρωί – απόγευμα) στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων. Τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.
  • Τήνος: 5 διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 2 τουλάχιστον διασώστες.
  • Πάρος: 8 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα 3 τουλάχιστον άτομα.
  • Νάξος: 1 ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
  • Σύρος: 12 διασώστες. 4 έχουν μετακινηθεί προσωρινά για να λειτουργήσει και η Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 10 για να υπάρχουν 2 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση στην πρωτεύουσα Κυκλάδων.
  • Άνδρος: 7 διασώστες και 2 πληρώματα από το Κ.Υ. με υπερεργασία καλύπτουν το νησί σε 24ωρη βάση. Χρειάζονται άλλοι 2.
  • Ικαρία: 10 διασώστες και 3 οδηγοί στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου. Χρειάζονται άλλοι 9 διασώστες για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη και της Βόρειας Ικαρίας.
  • Σάμος: 12 διασώστες. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο. Η ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας με 3.000 περίπου πρόσφυγες επιβαρύνουν το έργο του ΕΚΑΒ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 6 διασώστες, οι οποίο μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Καρλοβασίου να καλύπτουν το νησί με δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. 2 διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ λήγει η σύμβαση τους στις 19/8.
  • Χίος:18 διασώστες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Πυργίου αλλά και στην Αμανή (Περιφερειακό Ιατρείο Βόρειος Χίος). Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Χίου έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση “επικίνδυνη” και έχουν ζητήσει την άμεση στελέχωση του Τομέα ώστε να φτάσουν στα 25 άτομα προσωπικό. 4 διασώστες από το ΚΕΕΛΠΝΟ λήγει η σύμβαση τους στις 19/8. Στο νησί υπάρχουν δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
  • Μυτιλήνη: 40 μόνιμοι διασώστες. Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά.
  • Λήμνος: 16 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 6 για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη με 2 ασθενοφόρα.
    Λέρος: 9 μόνιμοι διασώστες και 2 μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος.
  • Κως: 7 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 4 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Υπάρχουν 2 ιδιωτικά ασθενοφόρα.
  • Κάλυμνος: 4 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει οριακή κάλυψη σήμερα. Τον Αύγουστο λήγει η σύμβαση 2 διασωστών από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Άμεση η ανάγκη πρόσληψης 7 διασωστών.
  • Ρόδος: Υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Οι 4 διασώστες που αναμένονται στο τέλος του έτους δεν επαρκούν. Λειτουργούν λιγότερα από τέσσερα ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χ
  • Κάρπαθος: 2 διασώστες. Υποτυπώδης η παρουσία του ΕΚΑΒ.
  • Ζάκυνθος: 13 διασώστες. Αναγκαία η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον 9 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 500.000 κατοίκους. Οι διακομιδές για τα Νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου, είναι πάρα πολλές λόγω έλλειψη ειδικοτήτων στο νοσοκομείο του νησιού.
  • Κεφαλλονιά: 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα 5 άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι αλλά και την παρουσία ασθενοφόρου τουλάχιστον μια βάρδια στην Σάμη.
  • Ιθάκη: Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός! Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.
  • Κέρκυρα: Η πραγματική δύναμη του ΕΚΑΒ επαρκεί για την στελέχωση μόλις 2 ασθενοφόρων για να καλύψουν 120.000 μόνιμους κατοίκους. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι τριπλασιάζεται.
  • Παξοί: Υπάρχει Κέντρο Υγείας χωρίς οδηγούς.
  • Λευκάδα: Απέμειναν 11 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα.
  • Σκιάθος: Η ανάδειξη της απουσίας ΕΚΑΒ από το νησί ανάγκασε την διοίκηση του ΕΚΑΒ να σχεδιάσουν την ίδρυση τομέα. Προκήρυξαν όμως μόνο 2 θέσεις οι οποίοι θα πάνε στο τέλος του έτους.
  • Σκόπελος: Υπηρετούν 4 οδηγοί. Υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τα έκτακτα περιστατικά.
  • Πολυδύναμο Ιατρείο Αλοννήσου: Υπάρχει μόλις ένας οδηγός. Βλέπουν ασθενοφόρο με τα κιάλια...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σωματικά προβλήματα εμφανίζουν συχνά άνθρωποι με σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή
Long CoViD: Πιο εξασθενημένες οι γυναίκες μετά την απoκατάσταση [μελέτη]
Γεωργιάδης κατά Κασσελάκη για τις δαπάνες Υγείας