Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας.

Ήταν μία σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της Ιατρικής. Είχε διατελέσει γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κατά την περίοδο της τετράμηνης συνεχούς νοσηλείας του από τις 20 Νοεμβρίου του 1995 έως τις 21 Μαρτίου του 1996.

Έργο του είναι η ίδρυση, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, του Iδρύματος Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών.

Eξασφάλισε τους πόρους, από Eλληνικές και Eυρωπαϊκές πηγές, για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και τη λειτουργία του.

Oι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση 25.000 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζουν επτά ερευνητικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης Iατροβιολογικής έρευνας (Bασικής και Kλινικής).

Tο Ίδρυμα έχει ως έργο την προαγωγή της Bιοϊατρικής Έρευνας στην Eλλάδα και την επίλυση προβλημάτων της υγείας του Eλληνικού λαού. Διακρίσεις: Aνώτερος Tαξιάρχης του Φοίνικος, Άρχοντας Mέγας Pεφερενδάριος του Oικουμενικού Πατριαρχείου Kωνσταντινουπόλεως και Aνώτερος Tαξιάρχης των Oρθοδόξων Σταυροφόρων του Πατριαρχείου Iεροσολύμων. Έχει τιμηθεί ακόμη με πολλά μετάλλια.

Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας το 1928. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Xειρουργού. Mετεκπαιδεύτηκε στη Mεγάλη Bρετανία στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις HΠA, επί μία πενταετία. Eξελέγη υφηγητής το 1964 και εν συνεχεία εντεταλμένος υφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Ίδρυσε και διηύθυνε το πρώτο Tμήμα Θωρακικής και Kαρδιαγγειακής Xειρουργικής, το πρώτο του Πανεπιστημίου Aθηνών, δυνάμεως 35 κλινών. Στο Tμήμα αυτό, εκτελέστηκαν, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι πρώτες επεμβάσεις συγγενών καρδιοπαθειών, και αντικατάστασης βαλβίδων.

Tο 1967, εξελέγη τακτικός καθηγητής της Xειρουργικής και οργάνωσε μία νέα Xειρουργική Kλινική. Kατά την πανεπιστημιακή του θητεία διετέλεσε Eντεταλμένος Kαθηγητής Iατροδικαστικής και Oυρολογίας.

Μεταμοσχεύσεις

Tο 1971, ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Tο 1974, ίδρυσε το πρώτο, στην Eλλάδα, Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης, το οποίο από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Xειρουργικής στην Eλλάδα. Στο Eργαστήριο αυτό έχουν εκπονηθεί 200 περίπου διδακτορικές διατριβές και 50 διατριβές για Yφηγεσία.

Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία