Στοιχεία για την ανεπάρκεια σε προσωπικό και υποδομές για ακτινοθεραπείες καρκινοπαθών, έδωσε εκ νέου η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ επιμένει πως 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται ετησίως από την ακτινοθεραπεία, παρά τον προβληματισμό για το στοιχείο που έχει εκφράσει η Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από το 2017 σχετικά με τα μηχανήματα και τους ασθενείς που έκαναν θεραπεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η Ομοσπονδία σημειώνει τα εξής:

  • Με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, χρειάζονται 6 έως 7 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.
  • Στη χώρα μας λειτουργούν μόνο 27 γραμμικοί επιταχυντές στα δημόσια νοσοκομεία (λιγότερα από 3 ανά εκατομμύριο πληθυσμού), εκ των οποίων τα δέκα αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
  • Ακόμη και με τα 19 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του ιδιωτικού τομέα, η αναλογία είναι 4 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων.
  • Λειτουργούν, επίσης, 47 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εκ των οποίων 27 στα δημόσια νοσοκομεία και 20 στα ιδιωτικά.
  • Από τιςδωρεές, μόνον επτά γραμμικοί επιταχυντές τοποθετήθηκαν και λειτουργούν, λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κατασκευή των χώρων υποδοχής.
  • Τοποθετήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο “Αττικόν”, στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, στην Αλεξανδρούπολη και στο “Θεαγένειο” Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, όσοι ασθενείς επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, θα πληρώσουν συμμετοχή 15% σε ένα συνολικό κόστος ακτινοθεραπείας που ανέρχεται στα 2.500 ευρώ.

Ωράριο

Περισσότεροι ασθενείς θα μπορούσαν να έχουν εξυπηρετηθεί στον δημόσιο τομέα, εάν υπήρχε διερεύνηση του ωραρίου λειτουργίας των μηχανημάτων.

Εάν λειτουργούσαν πρωί – απόγευμα, τουλάχιστον άλλοι 2.000 καρκινοπαθείς κατ’ έτος θα εξυπηρετούνταν.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως οι λίστες αναμονής είναι 2 έως 3 μήνες. Ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών.

Παραθέτει, δε, αναλυτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι το έτος 2017 στα 27 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων, έκαναν ακτινοθεραπεία 13.520 καρκινοπαθείς σε 325.000 συνεδρίες. Άλλοι 9.266 καρκινοπαθείς έκαναν ακτινοθεραπεία σε 199.000 συνεδρίες στα 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα του Ιδιωτικού Τομέα.

Το σύνολο των ασθενών που εξυπηρετήθηκαν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα το έτος 2017 είναι 22.768. Συμπεριλαμβανομένου και τον Κοβαλτίου.

Τα πέντε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου που διαθέτουν τα Δημόσια Νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για την ακτινοβολία επιφανειακών καρκινικών κυττάρων και δεν προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

ΕΣΥ

Η εικόνα των ακτινοθεραπειών στα δημόσια νοσοκομεία το 2017 έχει ως εξής:

  • Στα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και το έτος 2017 εξυπηρετήθηκαν μόνο 5.031 ασθενείς.
  • Στη Θεσσαλονίκη 8 (7 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν μόνο 4.353 ασθενείς.
  • Στην Ανατολική Μακεδονία 1 και εξυπηρετήθηκαν 233 ασθενείς.
  • Στην Θεσσαλία 2 (1 το έτος 2017) και εξυπηρετήθηκαν 850 ασθενείς
  • Στην Ήπειρο 2 και εξυπηρετήθηκαν 800 ασθενείς.
  • Στη Δυτική Ελλάδα 2 και εξυπηρετήθηκαν 1286 ασθενείς.
  • Στην Κρήτη 2 και εξυπηρετήθηκαν 970 ασθενείς.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ, πρόκειται για αριθμό ασθενών πολύ μικρότερο από εκείνων που έχουν ανάγκη.

Αναλυτικά στοιχεία παρατίθενται πιο κάτω.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - ΕΔΕ στο νοσοκομείο "Αττικόν"
Κλιματισμός και νόσος λεγεωνάριων - Τι πρέπει να γνωρίζουμε [εγκύκλιος υπουργείου Υγείας]
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου