Τεράστια προβλήματα στη στελέχωση των νοσοκομείων έχει προκαλέσει η υποχρηματοδότηση στα χρόνια της κρίσης.

Το προσωπικό όλων των κλάδων μειώθηκε από 104.000 το 2010 σε 78.000 το 2018, ενώ η μείωση της χρηματοδότησης διαμορφώνει δυσοίωνες προοπτικές.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή την επικείμενη κυβερνητική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ θεωρεί πως “το τέλος των Μνημονίων”, που επαγγέλλεται η κυβέρνηση είναι ψέμα. Για του λόγου το αληθές, παραθέτει τα εξής στοιχεία:

  • Τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού από το 2010 έως το 2018 μειώθηκαν προοδευτικά σε ποσοστό που φτάνει έως και το 50%! Το ίδιο προμηνύεται και για το 2019.
  • Έκλεισαν ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία.
  • Έκλεισε ή υπολειτουργεί η πλειονότητα των 360 πρώην πολύ-ιατρείων του ΙΚΑ και αντικαθίστανται από τις ελλιπείς ΤΟΜΥ.
  • Τον τελευταίο χρόνο, υπήρξε περαιτέρω μείωση του προσωπικού κατά 1.700 εργαζόμενους περίπου. Ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας διαρκώς αυξάνεται, με συνέπεια να έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό το 20% του συνόλου. Πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ταυτόχρονα με τις μειώσεις προσωπικού, καταγράφηκε αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία κατά 25%.
  • Η μέση φαρμακευτική δαπάνη που χρεώνεται ο ασθενής, από το 9% το 2010 έφτασε σχεδόν το 30% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης  το 2018.
  • Μειώθηκαν οι μισθοί των υγειονομικών από 30% έως 50%. Το ίδιο και οι συντάξεις.

Ανασφάλιστοι

Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει πως η περίθαλψη των ανασφάλιστων γίνεται με αιματηρές οικονομίες από τα νοσοκομεία, καθώς δεν δόθηκε καμμιά ειδική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η δήθεν έξοδος από τα μνημόνια που εξαγγέλθηκε πανηγυρικά είναι μια απάτη. Κατάργηση των μνημονίων σημαίνει στην πράξη ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις, παροχές Υγείας - Πρόνοιας.

Δημ.Κ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας