Για “μαγική εικόνα” που παρουσιάζει η πολιτική ηγεσία στον τομέα της Υγείας, κάνει λόγο το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο γενικός γραμματέας Νίκος Νίτσας κατήγγειλαν πως ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν έχουν δεχθεί να τους συναντήσουν.

Ο κ Εξαδάκτυλος ανέφερε πως η εικόνα που παρουσιάζεται δεν αντανακλά στην πραγματικότητα όπως αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στην οποία σημειώνεται ότι το 20% των μη εχόντων και κατεχόντων τα δύο τελευταία χρονιά "απολαμβάνει" χειρότερες υπηρεσίες υγείας απ’ ότι πριν!

Παρόμοια στοιχεία αναδεικνύονται και από την πρόσφατη ετήσια δημοσκόπηση του ΙΣΘ:

“Το σύστημα είναι κουρασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να αλλάξει άρδην. Να ξαναραφτεί από πιο γερό ύφασμα για να αντέξει περισσότερο για τους πολίτες, για τους λειτουργούς υγείας που κι αυτοί καλύπτουν κενά”.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει την πρόταση του ΙΣΘ από το 2012 και να κλείσουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ):

“Όχι να αλλάξει τη στελέχωση του, διορίζοντας τους δικούς τους, αλλά επαναλαμβάνω να κλείσουν το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τις αρμοδιότητες που έχει και το έργο που επιτελεί μπορούν να τις αναλάβουν οι επτά ιατρικές σχολές της χώρας και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση”...

Οικογενειακοί

Αναφερόμενος στο εγχείρημα του υπουργείου για πρωτοβάθμια φροντίδα (Τοπικές Ομάδες Υγείας – ΤΟΜΥ) και οικογενειακούς γιατρούς, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου αναρωτήθηκε:

“Γιατί δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες των γιατρών και τους οδηγούν στη μετανάστευση; Η Ελλάδα έχει πολλούς ειδικούς συναδέλφους εν αντιθέσει με άλλες χώρες. Γιατί στήνουν ένα σύστημα πάνω σε γενικούς – οικογενειακούς – γιατρούς, τη στιγμή που δεν τους διαθέτει”;

Έκανε λόγο για εξαγγελίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις διαχρονικές και μόνιμες ανάγκες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA